Među nama, svilajnac
Foto: Nova S

Mesecima rade u vanrednim okolnostima, a već pola godine nisu primili platu. To je sudbina više od 30 zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Sviljancu, među kojima je i jedan lekar specijalista. Zbog njih naša ekipa danas je otišla u Svilajnac.

Od početka epidemije koronavirusa, ali i već pune 23 godine stomatolog dr Bojan Mikić svakodnevno radi u Domu zdravlja u Svilajncu, ali u poslednjih 6 meseci za svoj rad ne dobija platu.

„Dugovanja prema meni su oko 6.000 evra. Nisam dobio platu za septembar, oktobar, januar, februar i mart“, kaže dr Bojan Mikić, specijalista paradontologije i oralne medicine.

Bojan Mikić Foto: Nova S

Na pitanje kako živi, kaže  – jako teško, a upitan kako se sada oseća, kao čovek i kao profesionalac odgovara – jako poniženo i jako diskriminisano.

On je 2006.godine dobio specijalizaciju iz parodontologije i oralne medicine, a nekoliko godina kasnije prema novom Pravilniku specijalista iz ove oblasti u malom mestu kao što je Svilajnac više nije potreban. Po istom Pravilniku 70 odsto specijalista, takođe, ne bi moglo da radi u ovom Domu zdravlja, ali ipak rade i dobijaju platu.

„U ranijem periodu oni su tražili da se ja odreknem svoje specijalnosti i da me boduju sa ostalim kolegama koje nisu specijalisti, s time što bi moja supruga otpala jer je najmlađi stomatolog u struci. Tako bih ja ostao bez specijalnosti, a ona bi dobila otkaz“, priča dr Mikić.

Dr Mikić nije jedini koji ne dobija svoju zaradu. Više od 30 zaposlenih u svilajnačkom Domu zdravlja u istom je problemu.

Novica Stepanović
Novica Stepanović Foto: Nova S

„Direktor, sa kojim sam razgovarao pre ovog, kaže da se strpimo još malo, da će sve da bude u redu, da su njemu rekli iz vrha Beograda da će pare da budu i mi to sada čekamo, taj vrh da kaže, da donese pare, da nam da plate“, kaže Novica Stepanović iz Tehničke službe Doma zdravlja.

Zbog čega novca za njih nema i zašto se, uprkos ovom problemu, u Som zdravlja primaju novi radnici, odgovor nikada nisu dobili. Direktorka DZ danas nije želela pred kamere TV Nova S, ali nam je u telefonskom razgovoru rekla da radi na rešavanju ovog problema.

Prema rečima predsednika opštine Svilajnac, problem je nastao u martu prošle godine kada su svi domovi zdravlja u Srbiji, iz ruku lokalnih samouprava, prešli u nadležnost republike.

Predrag Milanović Foto: Nova S

„Nije nikakva tajna da je bivša direktorka smenjena 15 dana pred izbore. Država je imala pravo na to, nije nikakva tajna da je novi direktor imenovan od strane SNS-a,  svako ima pravo na to, a posledica takve odluke je da DZ ima 30 i nešto radnika koji ne primaju platu. Pozivam ih da strančarenje ostavimo sa strane i da pokušamo da rešimo ove probleme“, kaže predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Dok je Dom zdravlja bio u rukama opštine ovakvih problema nije bilo, a u renoviranje ove ustanove uloženo je oko tri miliona evra.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinarke Nataše Jovanović možete pogledati ovde:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar