St. Protić: Opozicija da se upita da li treba izaći na ulicu

Emisije 04. mar. 202109:24 > 12:26
Podeli:

Istoričar i jedan od nekadašnjih članova DOS Milan St. Protić rekao je za Probudi se na televiziji Nova S da opozicija treba da se upita da li ima smisla da učestvuje u političkom životu Srbije pod ovakvim okolnostima ili treba izaći na ulicu i suprotstaviti se ovom režimu onim sredstvima na koje je on najosetljiviji, kao što je bio i Slobodan Milošević. Pritom, smatra on, ovakva odluka pre svega zavisi od volje građana, ukoliko većina podržava režim, izlazak na ulice bi im se "olupao o glavu".

Govoreći o jučerašnjem sastanku Aleksandra Vučića i izaslanik Evropske unije Miroslava Lajčaka, te izjave da je rešenje problema n arelaciji Beograd – Priština „nikome sve, a svakome dovoljno“, Milan St. Protić kaže:

„Meni to izgleda kao prazna fraza koju smo čuli u raznim verzijama mnogo puta. Odnos između Beograda i Prištine je takav da evo svedočimo već 20 godina od kako se završila nasilna akcija i sa jedne i sa druge strane, da se ne mrda sa mrtve tačke. U raznim varijantama je i do sada bilo pregovora i oni nikada nisu dali rezultat. I ovo što smo juče čuli se uklapa u to dosadašnje tapkanje u mestu, i jedna i druga strana su zakopane u svom rovu. Albanci na Kosovu insistiraju na nezavisnosti i priznanju od strane Srbije po svaku cenu. Srbija upravo to ne želi da bude tema pregovora, tako da sam priličan pesimista u pogledu pronalaženja rešenja“, rekao je St. Protić.

Kad je reč o eventualnom statusu zamrznutog konflikta, kaže:

„Pre svega Evropska unija nije za zamrzavanje konflikta, nije ni SAD, a da li su i u kojoj meri to akteri ovde na Balkanu to smo dosad mogli da vidimo. Ni za Kosovo, ni za Srbiju nije dobro da to bude zamrznuto, zbog toga što ni jedna ni druga sredina ne mogu da se razvijaju i to im je teg oko vrata. Zbog toga nema nikakvog napretka.

Nama nisu problem stranci 

Govoreći o mogućnošću većih pritisaka iz SAD on kaže:

„Ja nikad nisam razumeo šta znače ti pritisci i kako to izgleda. Iako sam i sam svojevremeno u tome učestvovao, nikad ne razumem šta znači to „pritisci“, ali ono što je sigurno jeste da usklađenost politike Vašigtona i Brisela može samo da pomogne da se dođe do rešenja. Da li će to rešenje biti prihvatljivo Beogradu i Prištini, to sumnjam. Izgleda da niko ko dođe na vlast ovde na Balkanu ne razmišlja o napretku svoje države i naroda, već o ispunjavanju određenih zamišljenih predrasuda i to je naš osnovni problem. Nisu nama problem stranci, nama je problem
neodgovorna, nekontrolisana vlast i u Beogradu i u Prištini“.

Komentarišući situaciju u Srbiji i nastupajući dijalog vlasti i opozicije Milan St. Protić kaže da mu izgled kao da bi ovdašnjoj vlasti i njenim medijima najbolje bilo i najsrećniji bi bili kad u Srbiji uopšte ne bi bilo opozicije.

„Kad bi ova vladajuća stranka bila jedna jedina kao u Brozovo vreme, pa i delimično u Miloševićevo vreme, bez i to malo suprotnih stavova i političkih organizacija što danas još nekako životari na političkoj sceni Srbije. Šta EU poručuje srpskoj opoziciji nije ključna stvar, već da li je Srbija demokratska zemlja ili nije.

Savet za opoziciju 

Povodom izveštaja Fridom hausa, prema kojem je Srbija ispala sa spiska demokratskih zemalja, St. Protić kaže da je vreme da postavimo sebi pitanje u kakvoj zemlji želimo da živimo.

„Ako želimo autokratiju to će nam se olupati o glavu i platićemo veoma skupo jednu takvu zabludu. Autokratija nikad, nigde i nikome nije dobro donela, a mnogo puta se kroz istoriju pokušavalo sa takvim režimima. Tu je i pitanje koje treba uputiti vlastima – kakav sistem u Srbiji ni žele. Da li su zadovoljni što toliko dominiraju na političkoj sceni, što nema nikakve kontrole, nikakvog ograničenja za njihovu vlast. Ako misle da je to dobro, onda se tome ne možemo suprotstaviti demokratskim sredstvima, nego nek alternativnim. Načelno gledano, ako ne postoje politički uslovi za delovanje opozicije u jednoj zemlji onda je bespredmetno baviti se time“, rekoa je St. Protić i dodao:

„I mi smo se devedesetih mučili punih 10 godina da bi došlo do promena, tako će izgleda biti i ovoga puta. Opozicija, pre svega, mora da reši da li želi da čestvuje u političkom životu pod ovakvim okolnostima. Vidimo da su se stvari do danas pogoršale i da će do sledećih izbora biti još gore. Onaj ko u tome pristane da učestvuje nije ništa drugo nego saradnik u učvršćivanju autokratije. Dakle pitanje za opoziciju je da li žele po svaku cenu da čestvuju u političkom životu ili postoji neka linija. Da li treba izaći na ulicu i suprotstaviti se ovom režimu onim sredstvima na koje je on najosetljiviji, kao što je bio i Milošević i to je jedno pitanje koje oni sami sebi treba da postave. Ali, iznad svega toga stoji volja naroda. Ako većina u ovoj zemlj hoće ovakvu vlast, olupaće im se o glavu“, zaključio je St. Protić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar