Srpska diplomatija u doba naprednjaka

Emisije 04. nov. 202019:25
Podeli:
Foto: Twitter/CIPRA/N1/Arhiva

Kuda ide srpska diplomatija? I kako nas to svetu predstavljaju naši ambasadori? Ta su pitanja svakako aktuelizovana nakon nekoliko, u najmanju ruku, neobičnih poteza njihovih ekselencija u Moskvi, Damasku i Luandi.

Srpske diplomate su ovih dana izgleda posebno inspirisane. Prvo je Miroslav Lazanski okrečio ambasadu u Moskvi u boje kluba za koji navija. Potom je zastava na ambasadi u Siriji spuštena na pola koplja nakon smrti mitropolita Amfilohija, iako u Srbiji na snazi nije bio dan žalosti. Poslednji hit u nizu je naš ambasador u Angoli, koji je prilikom predaje akreditiva nosio srpsku narodnu nošnju.

„Smatram da je to izraz poštovanja prema tradiciji svoje države, i želeo sam da pokažem svu lepotu nošnje iz kraja iz kog sam ja, a to je zapdna Srbija. Domaćini su bili pozitivno iznenađeni, i druge kolege kažu ukrao si nam šou, svi sad gledaju u tebe“, kaže Miloš Perišić ambasador Srbije u Angoli za televiziju Nova S.

Miloš Perišić Foto:Nova S

Premijerku Anu Brnabić pitali smo da li ovakve poteze srpskim ambasadora smatra prikladnim.

„To što je ambasador stupio na dužnost u nošnji meni je lepo, ne vidim nikakav problem u tome. Ne znam… Čudim se pošto je pitanje upućeno kao da postoji neki problem sa tim. Ja ne vidim nikakav problem, pozdravljam taj potez“, rekla je Brnbaić i dodala da – što se tiče druga dva moraće da se konsultujem sa min Selakovićem.

Postavlja se pitanje kako bi ipak sve ovo moglo da se odrazi na imidž Srbije u svetu?

„Prvo moram da kažem da to meni sve teško pada kao nekome ko je toliko dugo radio u toj kući, i svakom diplomati, ja to vidim kao jedno urušavanje profesije. Određene osobe koje rade nisu u svemu bile obučene ili stekle odgovarajuće znanje… Jer on tu predstavlja državu, ne sebe lično, ne ministarstvo, već državu“, kaže Branka Latinović diplomata.

Branka Latinović Foto:Nova S

Strip crtača Marka Somborca pitali smo kako vidi srpsku karikaturalnu diplomatiju, pre svega krečenje koje je sprovela njegova ekselencija Miroslav Lazanski.

„Ne mogu da kažem da mi ne zaigra brk pomalo što je obojio ambasadu u crveno belo, jer sam i ja zvezdaš. Najinteresntnije mi je bilo što je Lazanski izjavio da su dvojica domari najvijači Partizana i da su to primili korektno. Ja se ne bih tolko uljuljkivo i pazio bih se kad idem u wc dal će da mi nestane toalet papira, ili će da mu pomešaju toplo i hladno vodu kad se tušira“, kaže Somborac.

Marko Somborac Foto:Nova S

Uskoro će svoje prve diplomatske korake napraviti i Marko Đurić, pa smo njegovog imenjaka pitali kako bi Đurić mogao da se snađe u ulozi ambasadora Srbije u Americi.

„Njegovi kvaliteti su udvorište i divljenje našem predsedniku, i pretpostavljam da je kalkulisano zašto da se to drži sebično samo za naše podneblje, nego da se izveze i sada da se recimo on divi budućim američkim preds, u nadi da će to dovesti do boljitka za SRb, tako da ja očekujem iako se ne zna ko će da pobedi, al on neka ode u ove srpske sredine sa mobilnim, da okupi Srbe i nek viču Trampe Srbine ili Bajdene Srbine“, ističe Somborac.

Pisali smo i ambasadama u Rusiji i Siriji, ali od njih odgovore nismo dobili.

Ceo prilog novinara Marka Novičića pogledajte ovde:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar