Seničić uverava: Grci nam neće zatvarati granice

Emisije 30. mar. 202109:18 > 11:20
Podeli:

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić napomenuo je da se ove godine tokom letnje sezone ne očekuje zatavaranje granica sa Grčkom, kao što je to bio slučaj prošlog leta. Nakon što je grčki ministar turizma juče obznanio da će u tu popularnu turističku destinaciju od polovine maja moći da se uđe sa potvrdom o primljenoj ruskoj i kineskoj vakcini, probudila se nada srpskih turista da će ovog leta videti more. Seničić je bio gost jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se", gde je objasnio da bi brčkanje i uživanje na plaži trebalo da bude moguće uz potvrdu o vakcinaciji koja se uručuje po imunizaciji, bez dodatnih troškova.

Prema Seničićevim rečima grčkom ministru Harisu Teoharisu juče je pokazano kako izgleda potvrda o vakcinaciji koja se izdaje građanima Srbije i „on je bio veoma zadovoljan“.

„Grčka delegacija je juče rekla da je potvrda koju dobijaju građani Srbije kada se vakcinišu za njih validan dokument i da je bitno to što na njemu postoji QR kod koji je personalizovan i koji je zapravo garancija tog papira i institucije koja ga je izdala, sve se lako da proveriti i teško se falsifikuje“, rekao je Seničić i dodao da je ostalo da se usaglase tehnički detalji.

Prema njegovim rečima, potvrda o vakcinaciji koja se izdaje u Srbiji sadrži sve podatke koje zahteva i evrposka administracija. Ukoliko bude tehničkih usaglašavanja, u dogovoru sa eUupravom, građani bi preko tog portala i svojih profila trebalo da mogu da preuzmu potvdu, bez dodatnih troškova.

Seničić uverava i da se ove godine neće ponoviti prošlogodinišnji prizori, kada su srpski turisti bili vraćeni sa grčke granice.

„Rečeno nam je vrlo jasno da se ove godine ne očekuje zatvaranje granica. Oni imaju dobar plan kojeg će se pridržavati.

Seničić uverava da će protokolima sve biti regulisano i ukoliko se dese neke neželjene okolnosti, poput toga da se kod nekoga simptomi korone ispolje baš tokom letovanja.

„Obezbeđene su kovid bolnice i karantini u svim mestima u kojima će boraviti srpski turisti. Troškove snosi grča država, ali je preporuka je da kod sebe imaju polisu koja pokriva te troškove“, objašnjava Seničić.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Prema njegovi rečima, najava o tome da bi u Grčku moglo da se uđe već u aprilu važiće samo za prelaz preko Bugarske.

„Očekuje se da u tom periodu mogu da idu vlasnici, radnici u turističkim agencijama, ljudi koji dole imaju nekretnine“, navodi Seničić.

Od polovine maja za ulazak u Grčku, pored potvrde o vakcinaciji, trebalo bi da budu validni i PCR i antigenski test.

„Antigenski test će važiti od početka sezone i važiće tokom celog njenog trajanja, izuzev ako se drastično pogorša situacija i kod nas i u Grčkoj. Postoji mogućnost da se u tom periodu ukinu antigenski testovi. Dobili smo uveravanja od grčkog ministra da će nas o tome obevestiti 10-15 dana pre takve odluke, da imamo vremena i mi i putnici da se pripremimo“, kaže Seničić.

On je napomenuo da će deca do 10 godina grčku granicu prelaziti bez ikakvog testa, a starija deca moraće da imaju jedna od dva testa.

Seničić napominje da će se do zvaničnog otvaranja granica razgovarati o pomeranju tih starosnih granica na uzrast od 12 ili 14 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar