Srpski turisti će od 14. maja, kada počinje turistička sezona, moći da pohrle put Grčke. Te lepe vesti doneo nam je tamošnji ministar turizma Haris Teoharis. On je potvrdio je da će građani Srbije moći da letuju u toj zemlji i uz rusku i kinesku vakcinu, kao i uz negativan PCR test. "Raširenih ruku čekamo našu srpsku braću", to je poruka koju je Teoharis poslao u intervjuu za jutarnji program televizije Nova S "Probudi se".  

„Prošla godina je bila izuzetno teška. Kada smo hteli da otvorimo granice za Srbiju Balkan je zahvatio drugi talas epidemije, zato su naši lekari insistirali da zatvorimo granice i tako osiguramo da nećemo izgubiti kontrolu nad virusom. Sada je mnogo toga drugačije, znamo više, imamo vakcine i brze testove. Evropska komisja je sada ostavila mogućnost zemljama da odluče da li će prihvatiti vakcine poput Sinofarma i sputnjika V i posle razgovora sa našim lekarima mi smo ih odobrili. Nama se ne odobrava da ih mi koristimo, ali ih za potrebe putovanja i ulazak turista mi prihvatamo“, objašnjava Teoharis i dodaje da će za srpske turiste biti otvoreni granični prelazi i sa Severnom Makedonijom i sa Bugarskom.

Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Ulazak u Grčku bi trebalo da bude moguć i pre početka sezone, od sredine aprila, a grčki ministar napominje da u tom periodu neće biti otvoreni svi prelazi, već će ulaz biti moguć samo preko Bugarske.

„U aprilu granica neće moći da se pređe sa antigenskim testom, to će biti neka vrsta probnog otvaranja granica, kako bismo na vreme rešili potencijalne probleme i bili spremni za taj veliki dan kada ćemo otvoriti granice za sve i dočekati veliki broj ljudi“, kaže Teoharis.

On se osvrnuo i na neprijatno iskustvo kada je prošlog leta deo srpskih turista bio vraćen sa granice i nije im bio dozvoljen ulazak u Grčku.

„Mogu da ih uverim sa sigurnošću, već sam rekao da će se otvoriti svi granični prelazi, tako da neće biti  čekanja, redova i velikih problema. Mi gledamo unapred, planiramo i vidimo kako se stvari sa vakcinacijom odvijaju u Izraelu, zbog toga smo sigurni da će sve biti u redu. Grčka je našla sistem i spremna je da ga implementira. Raširenih ruku čekamo našu srpsku braću“, uverava grčki ministar.

On navodi i da će mere biti blaže u odosu na prošlu godinu, jer sada znamo više i imamo više iskustva.

„Pravila su dostavljena vlasnicima hotela i plaža. Sve će biti nadzirano“, napominje Teoharis.

Ističe i koliko su srpski turisti bitni za grčke ugostitelje i koliko se njihov izostanak osetio prošle godine.

„Srbija je veoma važno tržšite za nas, pogotovo za sever naše zemlje. Srpski turisti su lojalni i vraćeju se iz godine u godinu. Ugostitelji su me molili: idite u Srbiju, pričajte sa našom braćom, otvorite naše granice, teško nam je bez njih i to je nešto čemu sam morao da se povinujem“, zaključuje grčki ministar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar