Smajlović: Dačić zna šta radi

Emisije 22. okt. 202008:48 > 10:38
Podeli:
Foto: Nova S

Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da postavljanje lidera SPS-a Ivice Dačića na čelo Skupštine Srbije ne znači odlazak socijalista u opoziciju i degradaciju Dačića. Ona je, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S "Probudi se", ocenila da je reč o kalkulaciji i računici pred naredne izbore i da prvi čovek socijalista "zna šta radi".  

„Nije isključeno da se on o nečem važnijem dogovorio. Verovatno zna šta radi, jer da je ponižen i degradiran, on bi mogao da bude vrlo ozbiljna opozicija Vučiću i da odbije ponudu i tako uzvitla nade ljudi koji žele da sruše Vučića“, kaže Smajlović.

Ona dodaje da da nema insajderske informacije, ipak, misli da je reč o dogovorima za naredne izbore koj bi, prema najavi predsednika Vučića, trebalo da se održe već u aprilu 2022. godine.

„Da je SPS stvarno otišao u opozcijiu to bi otvorilo jednu potpuno drugu priču za mogućnosti i te apetite za rušenje Vučića“, navodi Smajlović.

Ona smatra i da je najavom prevremenih izbora i oročenim trajanjem, još uvek neformirane Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sebi olakšao situaciju, jer, kako ocenjuje, kada se svi izbori spoje to može da pomogne vladajućoj stranci.

Smajlović je rekla i da bi bilo suludo da opozicija bojkotuje te izbore.

Ona ocenjuje da će se na predstojećim izborima voditi velika bitka za Beograd.

Ona dodaje da ni za samu vlast nije dobro da nema kontrolu, ali misli i da opoziona strategija „gledanja sa strane“ nije dobra

„Mislim da je pogrešna politika da opozicija kaže: evo, neka rade bez ikakve kontrole, neka bude što gore, oni će da se ubiju i da preteraju“, kaže Samajlović.

Dodaje i da ne treba politiku zasnivati  na žalbama Tanji Fajon i očekivati da Evropa zabrani Vučiću da stavi svoje ime na vrh liste.

Presuda i izveštavanje

Smajlović se, kao članica Suda časti Udruženja novinara Srbije, osvrnula i na kritike koje je to udruženje iznelo na račun izveštavanja o presudi Okružnog suda u Cirihu, kojom je suvlasnik ove grupe Dragan Šolak dobio televizije „Pink“ i „Studio B“, kao i list „Informer“ zbog klevetanja i širenja laži.

Ona napominje da UNS ne dovodi u pitanje verodostojnost te presude, ali smatra da su televizija N1, i portal Nova.rs, u skladu sa profesionalnim kodeksom, trebalo da napomenu činjenicu da nisu imali uvidu u presudu, a ne samo da objave saopštenje United medije.

„U Kodeksu novinara postoji rečenica da je uređivačlka politika samostalna i da ne mogu interesi gazada da diktiraju uređivački politiku. Razočarana sam u N1 i Novu, da nas nisu obavestili o tome da nisu imali uvid u presudu. Uvek je dozvojeno objavljivanje saopštenja, ali red je da se kaže, bez obzira na gazdu, mi nismo imali uvid u presudu“, smatra Smajlović.  

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar