„Pitanje je šta Rio Tinto odnosi, a ne šta donosi Srbiji“

Podeli:
Dušan

Gosti jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se" bili su novinari Dušan Čavić i Dušan Šaponja - autori emisije "Marka Žvaka". Jedna od glavnih tema bila je ekologija i sve učestaliji aktivizam grđana za očuvanje životne sredine. Neizbežno je bilo prokomentarisati i projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto, a ocena je da treba saslušati struku i zapitati se šta ćše taj projekat odnetil, a ne šta će doneti.

„Tužna je situacija mi smo do srži korumpirano društvo gde je interes kapitala ispred interesa prirode“, konstatovao je Čavić.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi povodom projekta Tio Tinto trebalo da se pita narod, Šaponja je rekao da treba da se pitaju građani, ali i stručnjaci koji se razumeju u tu materiju – predavači sa Šumasrkog fakulteta, Geološkog fakulteta, Hemijskog fakulteta…

Čavić dodaje da su neistinite informacije o milijardama evra koje će biti uložene. On je predložio građanima da zapisuju sva obećanja i da na kraju pogledaju šta je od toga ostvareno.

„Videćete da je 65 – 70 posto onoga što obećava neistinito. Nisu to nikakve milijare, a činjenica je da za njima ostake ogroman rusfaj“, kaže Čavić i dodaje da ne želi da gleda Srbiju kao zemlju trećeg sveta.

Sve je više lokalnih pokreta koji se bave ekološkim aktivizmom. Šaponja je izdvojio i podsetio na pokret Urbana gerila iz Niša koji obeležava svaku rupu na tamošnjim ulicama.

Gosti „Probudi se“ konstatovali su da su rezultati zadovoljavajući i takav pristup ima odličan efekat, pa lokalne administracije brže reaguju.

„Ekološka pitanja i teme dolaze u prvi plan. Prava stvar psle pitanja šta imam da jedem je šta dišem, kakav je vazduh i šta ja to pijem“, kaže Čavić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar