Severnokorejski desant smećem, pikvavcima i životinjskim izmetom na Južnu Koreju traje danima. Sve je počelo krajem maja, a onda se situacija "zaoštrila" kada je Seul odlučio da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom, i odgovori pamfletima, muzikom i zabranjenim serijama. Kao kontramera, Severna Koreja izvršila je još nekoliko napada, u kojima je ukupno bačeno oko 1.000 balona smeća. Hoće li dve zemlje uspeti da smire ove najnovije tenzije, gde može da odvede ovaj pogranični obračun, pitamo profesorku Milicu Bošković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i Dragoslava Rašetu, istraživača organizacije "Novi treći put".

Bošković je naglasila da su u poslednje dve do tri godine zemlje rešile da globalno otvore svaki zamrznuti konflikt i uđu u oružane sukobe.

„Vode se nebrojani ratovi za koje znamo, ali i oni koji su nižeg inteziteta. Ovaj konflikt je bio zamrznut, 2018. godine Severna i Južna Koreja su konačno potpisale Deklaraciju o miru, iako su one 1953. zvanično završile oružani sukob. Međutim, tenzije su i dalje postojale, u decembru je Severna Koreja lansirala raketu, mimo tog sporazuma, iz kojeg Južna Koreja želi da izađe i sada su očigledno  u trendu obračuna niskog inteziteta i vrlo je nezahvalno predviđati da li će to prerasti u nešto veće“, smatra profesorka.

Rašeta kaže da postoji konstantna pretnja od mogućeg napada Severne Koreje na Južnu, koji bi bio katastrofalan.

„Pre svega mislim da je reč o tajmingu, neka je tradicija Severne Koreje da par meseci pred izbore u Americi pokušava da razbije američku strategiju strpljenja, neki bi rekli ignorisanja, kako bi se ova tema vratila na portfolio američke diplomatije, makar u svakoj sledećoj administraciji. To je pritisak ne samo na Vašington već i na Peking“, ocenio Rašeta.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Metro u Pjongjangu: Podzemnom železnicom samo u vreme saobraćajnog špica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar