Rasizam i sport: (ne)namerni incidenti

Emisije 08. jun. 202121:11
Podeli:
Rusija, Ukrajina, prilog Rasizam i sport ne namerni incidenti, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Na sportskim terenima problemi koje imamo kao pojedinci i kao društvo, ali i oni politički, najtransparentnije se vide. Dva incidenta koja su se dogodila tokom prethodnih dana naterali su nas da se o svemu zapitamo.

Autor priloga: Marko Novičić

Evropsko prvenstvo u fudbalu još nije ni počelo, ali problemi jesu. Rasizam, nasilje, nacionalistički ispadi, političke provokacije. Sve su to pojave koje ne zaobilaze sport iz godine u godinu. Ovoga puta zavarničilo je između Rusije i Ukrajine, koja je predstavila novi dres za predstojeći turnir, na kom se nalazi mapa ove zemlje. A na mapi – i Krim koji je Rusija anektirala, što je izazvalo bes u Moskvi.

„To je bilo očekivano, oni su ekipe za koje se pred početka Eura i za koje se par god zna da, izbegavaju se u žrebu u takmičenjima u grupama, kao što je to slučaj sa Srb i Kosovom, i ovo je klasična zloupotreba sportskog terena da bi se iskazao neki politički, državni, nacionalistički“, kaže sportski novinar Zoran Pavić.

Ali i rastitički, pa su tako na taj isti teren mnogo puta prethodnih godina bacane banane, dok su igrači vređani neprikladnim povicima i porukama, bez obzira na brojne kampanje, poput onih u kojima UEFA poručuje ne rasizmu.

„Taj problem ulazi u fokus, ulazi u žižu, ali slično kao i recimo kad uzmemo problem nasilja nad ženama. Nije nasilje u porastu, nego se više prijavljuje. Tako i ovde, rasistički ispadi prema tamnoput fudbalerima su uvek bili prisutni, ali oni nisu uvek imali kanal ili prostor da se na takvo ponašanje žale. I da kažu ja želim da se prekine utakmica, ja ovo više ne mogu da trpim“, ističe antropolog Ivan Đorđević.

„Sport kao što je i poligon da se neke loše stvari promovišu, isto tako je mesto gde i pozitivne stvari i akcije tog tipa protiv rasizma mogu da imaju najveći efekat upravo zato što sport prate milioni, 28 i što milione na neki način u tom društveno-političkom smislu i vaspitava“, dodaje Pavić.

Rasistički ispad nedavno je imala i reprezentativka Srbije u odbojci Sanja Đurđević, koja je iskosila oči nakon poena osvojenog protiv igračica sa Tajlanda.

„Ja duboko verujem da većina ljudi zapravo da je svesna šta radi ne bi to radila. Međutim, jako je važno od malih nogu da košenje očiju nije šala, da izigravanje majmuna nije šala, da su to ozbiljne stvari i ozb prestupi, i da takve stvari mogu nekoga vređati. Kada je u pitanju borba protiv takvih pojava na stadionima, ne znam da li ste čuli i videli da je jedan mladi fudbaler izvršio samoubistvo zato što nije mogao da izdrži pritisak od rasističkih napada pre nekoliko dana, pokazuje koliko je to globalno u sportu veliki problem“, dodaje Đorđević.

Inače, odbojkaški savez Srbije saopštio je da naša reprezentativka nije shvatila težinu gesta, uz jedno „iskreno se izvinjavamo“. Ipak, da li je izvinjenje dovoljno, i koje su dalje mere preduzete kako se ovakvi ispadi ne bi ponavljali, pokušali smo da saznamo iz samog Saveza, ali na naš dopis nije odgovoreno.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar