Ukoliko se otkrije na vreme jedan od najčešćih karcinoma u Srbiji može da postane hronična bolest, a ne smrtna presuda - to su ohrabrujuće vesti koje su se čule i na nedavno održanom forumu Centralne Evrope za rak pluća. Inovativne terapije se usavršavaju i svaka naredna je bolja i efikasnija u lečenju, a ovog jutra će nas sa njima detaljnije upoznati prof. dr Nevena Sečen, specijalsta pulmolog-onkolog.

„Rak pluća, kao i neke druge maligne bolesti, danas može biti preveden u hroničnu bolest kada se blagovremeno dijagnostikuje. U određenim situacijama, novi target lekovi i imunološka terapija pružaju efikasne metode lečenja, kaže prof. dr Sečen.

Ona ističe da se jedan od najučestalijih malignih tumora, rak pluća, često javlja kod dugogodišnjih pušača.

„Ovaj podatak naglašava najveći faktor rizika za razvoj bolesti, ali istovremeno potvrđuje tezu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se na mnoga onkološka oboljenja, uključujući i rak pluća, može preventivno delovati. Bolest je vrlo podmukla. Ima naglašenu sklonost ka brzom širenju (metastaziranju) u okolna tkiva i druge delove tela, ali bez ranih simptomatskih signala. Kada se dijagnostikuje, često već ima udaljene metastaze“, navodi Sečen.

Podseća da je rak pluća na globalnom nivou, vodeći maligni uzrok smrtnosti muškaraca, kod kojih je 4 puta zastupljeniji i treći uzrok smrtnosti kod žena.

Napominje da se kod nas kasni sa inovativnim lekovima. Kako se neki lansira, kaže, tako se on počne davati pacijentima tek nakon tri do četiri godine, dok je u zemljama EU to moguće za dva do tri meseca.

„Želimo da se zajedničkim snagama omogući da se taj razmak i kod nas, što god je to realnije, smanji.“, zaključila je prof dr Sečen.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Za izlečenje kancera važni i terapija i psiha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar