Protest zbog zagađenog vazduha u nedelju 10. januara

Emisije 08. jan. 202120:38
Podeli:
Miroslav Jovanović i Bojan Simišić Foto:Nova S

U nedelju 10. januara biće održan "Protest za bezbedan vazduh", najavili si iz Eko straže.

O zagađenosti vazduha u Srbiji, u emisiji „Među nama“ na televiziji Nova S, govorili su Milenko Jovanović bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliterta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine i Bojan Simišić iz Eko straže.

Zagađenost vazduha u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, poslednjih meseci je česta tema, a situacija je takva da se naša prestonica nalazi među najzagađenijim gradovima sveta. Zato su iz Eko straže rešili da organizuju protest, na kojem će se tražiti čist vazduh, ali i pravovremeno i tačno informisanje o onome što udišemo.

„U nedelju 10 januara biće protest povodom zagađenja vazduha pod nazivom „Protest za bezopasan vazduh“. Nama je pravo na čist vazduh zagarantovano Ustavom, to je član broj 74 koji kaže da imamo pravo na čist vazduh ali i pravo na informisanje“, rekao je Simišić.

Kad je reč o istinitom informisanju građana, Milenko Jovanović je govorio o tome kako je nedabno zbog nepristajanja na „friziranje“ informacija , dobio otkaz.

„Teško je reći koji je cilj bio, a u otkaznom rešenju piše nešto što je notorna neistina, da su te stanice za koje sam ja bio nadležan u zapuštenom i lošem stanju. Jednostavno, krajem oktobra su se pojavile na našem sajtu dve oprečne informacije o tome kako se prikazuje na sat koncentracija polutanata. Direktor je potpuno bez konsultacija, netransparentno, doneo odluku da se to promeni u vreme kada je to dodatno opteretilo sumnju građana da nešto nije u redu. Ublažen je kriterijum za prikaz, a ne za ocenu, što zbunjuje ljude. Pomeranje granica za nivoe zagađenosti urađeno je pet puta za nekoliko dana i to je dodatno zbunilo ljude, to nepotrebno pomeranje kriterijuma“, rekao je  Jovanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar