Iako je Ministarstvo poljoprivrede 26. januara saopštilo da se vraća pošiljka susama iz Indije, zbog nedozvoljenog kancerogenog sastojka etilen oksida, taj proizvod se, ipak, našao na rafovima. Kompanija Delez je taj susam potom povukla iz prodajnih objekata, ali pitanje je kako je on uopšte završio u prodavnicama i da li ga i dalje ima na tržištu kod nekih drugih trgovaca ili u prodavnicama zdrave hrane? Susam je bio u prodaji, iako je već na granici detektovano da postoji sporna supstanca, a o ovom problemu, u jutarnjem programu TV Nova S "Probudi se", govorio je pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Mladen Alfirović .

U razgovoru sa Nevenom Madžarević, on je istakao da se sporni susam našao i na tržištu EU, kao i u nekim nama susednim zemljama.

„U Evropskoj uniji je već postojao taj problem. Ako je neko očekivao da se taj susam neće nači na našem tržištu, taj je očigledno bio u zabludi. Naročito ako je on pronađen i u susednim zemljama, poput Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Tačno je da se Ministarstvo poljoprivrede oglasilo i da je kontigent vraćen sa granice i da je Fitosanitarna inspekcija to uočila. Afera već potresa EU. EU ima sistem za brzu razmenu informacija o bezebednosti hrane. Prva je informaciju u ovom slučaju podelila Belgija, a posle toga je usledila lančana reakcija i sporni susam je pronađen u gotovo svim zemljama EU. Postavlja se pitanje – šta bi uopšte bilo da to nije otkriveno u EU, da li bi se naše Minstarstvo i Fitosanitarna inspekcija uopšte oglasili? Postavlja se pitanje: šta je sa ostalim proizvodima, kako se vrše kontrole i monitoring“, upozorava Alfirović.

On ističe da mora da se identifikuje svaka tačka u prometu i proizvodnji, svaki subjekt koji se bavi time – uvoznik i distributer.

Alfirović ističe da je kompanija Delez postupila odgovorno, povukla je proizvod, a svi oni koji su ga eventualno kupili mogu da ga vrate i bez fiskalnog računa. Ipak, ističe da se ne zna da li je sporni susam stigao na rafove nekih drugih prodavaca, u nekim drugačijim pakovanjima.

On zaključuje da se i EU trenutno ispituje koja količina spornog proizvoda i u kom vremenskom periodu može da prouzrokuje problem, ali da nema pokazatelja da bi negativne efekte moglo da ima ukoliko se susam sa etilen oksidom unese samo jednom.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)