Probudi se: Nije dobro da se tema Jasenovca politizuje

Emisije 21. feb. 202108:08 > 11:26
Podeli:

Dobro je što je snimljen film o Jasenovcu, ali mi je žao što je tema ispolitizovana jer se na taj način vređaju žrtve tog logora, ocenila je Aleksandra Bogdanović; autorka knjige Istorijski zabavnik i osnivačica istoimenog sajta i Fejsbuk stranice u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S. 

„Film ‘Dara iz Jasenovca’ je morao da se dogodi pre ili kasnije. Žao mi je što je tema politizovana jer se na taj način vređaju žrtve. Dobro je da se sada priča o toj temi. Možda bi sada mogli da se naprave i dokumentarni filmovi. Potrebno je pozabaviti se ovom temom iz istorije, ali sa ciljem da se ide ka pomirenju i da sa obe strane prihvatimo ono što se desilo. Tome nas uči istorija“ izjavila je Bogdanović.

Ona je istakla da su ružne podele među korisnicima društvenih mreža po liniji na “one koji su sinoć išli da upali sveću za Đorđa Baleševića i one koji su ostali da gledaju film ‘Dara iz Jasenovca’”

„Niko nije manji patriota ako sinoć nije odgledao Daru iz Jasenovca“ naglasila je.

Komentarišući izbor novog patrijarha Porfirija, Bogdanović je navela da je iznenadila “patrijarhova mladost koji ove godine treba da napuni 60 godina“, što se, kako je dodala, „nije često dešavalo prilikom ranijih izbora“.

„Vi na ovaj način poveravate Crkvu nekom na dve ili tri decenije“ istakla je ona i dodala da je apostolski žreb, koji podrazumeva da se između tri kandidata izvlači jedno ime iz Jevanđelja, jedinstven u pravoslavnom svetu.

Predstavljajućii svoju knjigu, ali i sajt i Fejsbuk stranicu „Istorijski zabavnik“ Bogdanović je navela da su mnoge istorijske ličnosti u Srbiji zaboravljene.

Tako je navela primer da su se retki nedavno prilikom proslave Dana državnosti i godišnjice usvajanja Sretenjskog ustava setili pisca tog ustava i prvog novinara u Srbiji Dimitrija Davidovića.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar