Poziv na masovno samoubistvo – nova pretnja sa Tik Toka

Emisije 04. mar. 202119:09
Podeli:
Foto: NOVA S

Posle skakanja s balkona na balkon, stezanja kaiševa oko vrata, istrčavanja pred automobile, društvenom mrežom Tik-Tok ovih dana kružio je poziv za masovno samoubistvo. Mup Srbije o ovome je odmah upozorio sve roditelje.

Društvenom mrežom Tik- Tok kruži poziv sa masovno samoubistvo, upozorio je Interpol, a hitno je reagovala policija u mnogim državama, upozorivši sve roditelje da obrate pažnju na to šta im deca rade na internetu.

Učesnici naše ankete kažu da su šokirani i da više kontrolišu decu.

„Kako sam reagovala? Deco, obrišite taj tik-tok ovog momenta eto tako“, „Objasnila sam mu i kontrolišemo to, gledamo zajedno“, „Moja deca to ne gledaju, tik-tok nema to im je zabranjeno, meni je to strašno generalno,
ne možete da se zaštitite skroz od toga, sva deca, većina ali izbrisali smo sad dokle će da bude izbrisano videćemo“, rekle su majke.

„Ta vest mora sve nas da uznemiri, ali zaista sve nas“, kaže Milena Bićanin iz Ministarstva turizma i telekomunikacija.

Pitali smo i mlade koji koriste Tik-Tok kako oni razmišljaju na ovu temu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Koristim tik tok, ne snimam, ali gledam ali nisam čula za ovo stvarn“, „Roditelji znaju, ali misle da je beskorisno i da zaglupljuje i da previše vremena provodim na tome“, „Pa ja ne radim ništa, samo gledam ovako iz znatiželje“, neki su od odgovora mladih.

Ovo nije prvi put da ovom mrežom kruže opasni izazovi. Poslednji od njih bio je vezivanje kaiševa oko vrata, zbog čega se sumnja da je stradalo i jedno dete u Rakovici.

„Negde 80  dece je igubilo život gledajući i pristupajući izazovima. Jedan od izazova je bio da između utičnice i punjača stavljate metalnio novčić koji isto može da dovede do fatalnog ishoda“, kaže ekspert za bezbednost na internetu Saša Živanović.

Kada decu puste na društvene mreže, roditelji moraju da otvore četvore oči, najvažnije je sa decom razgovati i biti upućen u to šta oni gledaju i pretražuju.

„Pre svega mora da gaji jedan odnos poverenja i komunikacije sa svojim detetom, ne od danas, ne danas zato što se posebno uplašio nego je to trebao da radi svih godina, ako to nije radio evo mu dobrog motiva da se zapita da li nešto u toj roditeljskoj praksi treba da menja“, navodi Bićanin.

„Morate razgovarati o svim temama, morate reći da to postoji, morate reći zašto to nije dobro morate videti i osluškivati vaše dete kakvo mu je ponašanje“, istakao je Živanović.

„Kontrola je jedan od načina za sve. Postoje aplikacije parent control, mi je često spominjemo, vi možete da instalirate da ograničite detetu i vreme i sadržaj. Možete kroz tu aplikaciju da uključite i druge članove porodice“, zaključila je Bićanin.

Opasnosti na internetu su brojne. Ukoliko shvatite da je vaše dece u problemu, najbolje da odmah pozovete nacionalni kol centar za bedbednost dece na internetu, a ljudi koji tamo rade znaće kako da vam pomognu.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar