Poruka novosadskog profesora koju moraju svi da čuju

Podeli:
Printscreen

"Poruka koju mladi šalju je - mi sada moramo da vodimo računa samo o sebi. To nikada nije dobra poruka, pogotovo ne za akademski deo populacije", kaže Vladimir Mihić, spcijalni psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Gost jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se" tako objašnjava žurku u Studenstkom gradu koja je organizovana usred pandemije. On poručuje da je, koliko god i studentima i svim ostalim građanima bilo muka od situacije koja traje duže od godinu dana, reč o neodgovornom i opasnom ponašanju u trenutku pandemije.

„Nema opravdanja za ovakvo ponašanje, ono je opasno sa aspekta poandemije i bilo je nepotrebno. To nije bilo okupljanje koje moralo da se desi. Problematično je i to što je sve organizovano na Dan studenata, datum kada treba da se promoviše neki studentski aktivizam. Ovo nije reprezent studentskog života, on bi trebalo mnogo više da bude usmeren na aktivizam i promovisanje prava. Žurke na otvorenom jesu deo studentskog žovato, ali svakako ne onaj ključan deo“, smatra profesor Mihić.

Sa druge strane, on napominje da pandemija dugo traje i da svima nedostaju druženja.

„Možemo i moramo rauzumeti mlade koji imaju potrebu da se podruže i da kažu – muka nam je od ove situacije. Ipak, koliko god da nam je muka od ove situacije mi nemamo alternativu, nismo birali takvu situaciju. U svakom slučaju, ovo jeste neodgovorno ponašanje“, kritičan je Mihić.

On ne poriče postojanje zbunjujućih poruka i nedoslednosti, ali smatra da žurke, poput ovih u Studenstkom gradu, nisu adekvatan odgovor.

„To ne može biti odgovor, ali može biti izgovor. Većina nas ima priličnu sumnju prema načunu na koji se država bavi ovom pandemijom i na koji nam šalje poruke. Te poruke vrlo često jesu prilično šizofrene. Zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, pa onda imate neka ogromna otvaranja sa 10.000 ljudi, a onda imate i izbore sa milionima ljudi koji su izašli na birališta u situaciji kada to očigldno nije dobro. Ipak, nisam siguran da možete reći – što sada nas terate, a pustili ste da se igra kolo oko spomenika Stefanu Nemanji. To jesu uporedive stvari, ali ne možete jednu pogrešnu stvar ispraviti ili opravdati drugom pogrešnom stvari“, apeluje profesor Mihić.

On kosntatuje da smo proteklih godinu dana imali previše sličnih situacija i da nije reč o incidentu, već o pravilu koje se ponavlja svakih nekoliko nedelja.

„Studenti bi trebalo da budu medijski pismeniji i da imaju veći broj informacija od onih starijih koji se rukovode uglavnom televizijama sa nacionalnom frekvencijom“, smatra Mihić.

Ipak, on primećuhje i da je zabrinjavajuća apatija koja se uvukla u studnte poslednih 10-15 godina.

„Studenti su u 90′ bili generator promena u društvu, danas su oni potpuno skrajnuti, što je i na neki način namerno rađeno poslednih 10 godina. Ne aboliram ni nas kao deo akademske zajednice, mi smo na neki način pristali na tu vrstu skrajnutosti. Onda se svreme na reme desi neki ovakav ispad, koji možda nije najgori, ali jeste najvidljiviji. Onda se pitamo kakava nam je budućnost – budućnost je onakva kakvu smo je stvorili poslednjih 10 godina“, iskren je profesor Mihić.

Kada je reč o rezervama koje postoje prema vakcinaciji kod studentske populacije, ali i među ostalim građanstvom, on smatra da je to odgovornost države.

„Mi smo sigurno jedina država u svetu koja ima veći broj vakcina nego što imamo zainteresovanih“, ukazuje Mihić i pribojava se da ćemo u jednom teenutku dostići maksimum kada je reč o interesovanju za vakcinaciju, pa da ćemo na kraju i bacati vakcine kojima je istekao rok.

„To je odgovornost države, ne možemo pičati o odgovornosti antivakserskog pokreta, niti Jovane Stojković. Država nije dala neki adekvatan odgovor, uglavnom se ide na neke represivne mere, govori se da to mora. Sa druge strane, imate predsednika države koji je najavio konačno da će se danas vakcinisati, kada smo već mesecima uveliko u vakcinaciji. Nemate jasnu poruku javnosti koja će objasniti laicima zašto je dobra vakcinacija. Daje se preveliki prostor raspirivanju straha od vakcinacije. Ponovo se šalje šizofrena poruka – vcakcinišite se, to je jako dobro, vi ste budale ako se ne vakcinišete. Onda prebacite na drugi kanal, isto sa nacionalno frekvencijom, pa slušate ljude koji pričaju o tome da je vakcina zlo“, navodi Mihić.

On zaključuje i da mladima nije dobro plasirana poruka d avakcinacijom ne štite samo sebe, nego i one najbliže oko sebe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar