Dres kod i političari_ Čak je i Tito zvao šefa kraljevskog protokola da obuči drugarice i drugove
Printscreen Nova.rs/video

Doček predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića izazva i dalje pravu buru javnosti u Srbiji i Crnoj Gori i fokusiran je na stajling ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i činjenicu da je premijera jedne zemlje dočekao u farmericama. Kakvo oblačenje nalažu protokoli i kada se od njih sme odstupiti i na koji način su političari dužni da se oblače.

O tome u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S govore karijerna diplomatkinja i bivša ambasadorka Branka Latinović i osnivač i direktor „Fashion week“ Nenad Radujević.

Branka Latinović navodi da diplomatija ima svoja pravila i diplomatsku praksu, odnosno pravila koja su manje-više univerzalna.

„Svaka država donosi svoj protkol i njime se određuju osnovne stvari koje su njegov sastavni deo“, navodi Latinović.

Dodaje da tu postoje standardi vezano za oblačenje i kako se oblači u kojim prilikama.

„Oni su manje strogi kada se radi o državama koje su republike, a stroži za monarhije“, navodi ona i dodaje:

„Ja sam službovala u Španiji i tu je za određene događaje protokol izuzetno stog. Na primer kod predaje akreditiva muškraci u sastavu diplomatske misije moraju da imaju frak, košulju, cipele, crno odelo. Kada idete kod kralja, obavezno je da imate tu vrstu odeće za muškarce, a žene moraju da imaju dugu haljinu“, navodi Latinović.

Upitana o izjavi premijerke Brnabić da Nedimović „često iskače iz protokola“, Latinović kaže da je iznenađena takvim objašnjenjem i podeća da oni koji rade u državnoj administraciji kada ulaze u tu instituciju na određeno ili neodređeno vreme potpisuju dokument, odnosno Kodeks ponašanja, koji uključuje i način oblačanja.

„Vi ne možete da dođete u zgradu jednog ministarstva ili vlade u farmerkama, patikama i u takvim neformalnim stvarima. Tu je zaista strog način. Ne možete da dođete na sednicu vlade ili na sastanak kod ministra bez obzira što je vreme toplo, vi morate da imate sako i ne možete da dođete u kratkim rukavima, sandalama i tako nekim stvarima. Dakle postoje standardi kako možete da dolazite obučeni na radno mesto“, navodi ona.

Nenad Radujević ocenjuje da to nije samo individualna odgovornost Nedimovića, već niza ljudi koji se time bave.

„On iz svog privatnog moraju da pređu u ovaj neki specifičan i određen način oblačenja. Ono što je najevića greška kod svih njih je da ne mogu da pređu u taj formalni način“, navodi Radujević.

Pogledajte celo gostovanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare