Foto: Nova S

Mnogi istraživači javnog mnjenja kažu da je SNS u stalnoj predizbornoj kampanji, pa u ambijentu urušene demokratske javnosti i kulture, ne čude ni instrumenti i kanali komunikacije sa biračima, koji se pretvaraju u pritisak na njih. Jedan od načina kako privoleti glasove za vladajuću stranku jesu i telefonski pozivi.

Reporter: Đuro Svilar

„Da li ćete podržati SNS, pošto vas imamo ovde na listi da ćete je podržati i mi sad samo zovemo da potvrdimo, da utvrdimo da li ste to vi?“.

Ovako glasi samo jedan od mnogobrojnih poziva na mobilne telefone građana, kojim SNS proverava tzv. kapilarne glasove čak četiri meseca pre izbora.

„Ova vrsta pitanja koja su sugestivnog karaktera u stvari i ne služe možda da se nešto sazna, već da se ljudi preplaše i da po automatizmu odgovore na pozitivan način. A nažalost, istraživanja javnog mnjenja i ovakvi pozivi i komunikacije se kod nas doživljavaju i kao represija“ kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI.

„Kada je SNS u pitanju to nije nešto novo, oni to rade pred svake izbore i kao stranka koja se trudi da održi svojih 50-60 odsto podrške, neophodno je da ta tenzija i taj stranački terenski rad bude u svakom trenutku na visokom nivou. Vučić generalno voli da drži jednu tenziju i u Vladi, pa i u stranci i kroz prikupljanje kapilarnih glasova on to čini i na ovaj način“ kaže Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

Prikupljanjem kapilarnih glasova, prema mišljenju naših sagovornika, stranke računaju na masovnost, ali ne i na iskrenost svakog pojedinca.

„BIRODI ima jedan podatak iz 2018. da tek svaki drugi građanin smatra da je u Srbiji pametno govoriti ono što misli. U kontekstu istraživanja javnog mnjenja i činjenice da imamo na televizijama sa nacionalnim pokrivanjem svojevrsnu dominaciju jedne stranke, pitanje je koliko su istraživanja javnog mnjenja koje se sprovode ovde u Srbiji relevantna odnosno precizna“ kaže Gavrilović.

„Morate da držite svoje biračko telo u stalnoj budnosti i morate apsolutno da računate na svaki glas jer vrlo lako tih 55 sklizne na 49, a vi dođete u jednu apsurdnu situaciju da sa 48 odsto budete, hipotetički govorim, gubitnik izbora. To je negde i neminovnost i potreba da se ovakve stvari rade ne bi li se taj rejting zadržao jer i najmanje opuštanje sportskim rečnikom može da dovede do toga da dođu u jednu nezavidnu situaciju“ naglašava Pejić.

SNS razloga za brigu, bar za sada nema, jer ukoliko se oslonimo na anketu koju je Faktor plus sproveo, ukoliko bi izbori u Srbiji bili održani naredne nedelje, naprednjaci bi osvojili 57 odsto glasova, na drugom mestu po prvi put je Ujedinjena opozicija sa 12%, dok je SPS pao na treće mesto sa 9.3 odsto glasova. Savez zelenih može da računa na 7% glasova. Za ulazak u parament još konkurišu koalicija NADA, Zavetnici i možda još suverenistički blok oko DJB.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Skupljanje kapilarnih glasova u Zrenjaninu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare