Foto: NOVA S

Novinar Ranko Pivljanin komentarisao je danas u emisiji "Među nama" rezultate izbora u Nikšiću. Pivljanin kaže da bi nakon ovih izbora moglo da dođe do rekonstukcije Vlade Crne Gore, jer je Demokratski front ponovio svoj rezultat sa parlamentarnih izbora.

Prethodnog dana okončani su izbori u Nikšiću. Zvaničnu pobedu odnela je lista „Evropski put za Nikšić“, koju predvodi DPS. Ona je osvojila 18 mandata. Druga je lista „Za budućnost Nikšića“, sa 11 mandata i Demokratskim frontom kao predvodnikom. Očekuje se da će oni oformiti koaliciju sa Demokratama, koji imaju 10 mandata.

„Konačno će morati da se rekonstruiše vlada“, kaže Pivljanin i dodaje „da su stranke koje su dobile većinu na parlamentarnim izborima, sada potvrdile svoju moć“.

„Verovatno premijer Krivokapić mora to da uzme u obzir u narednom periodu“, navodi Pivljanin.

POGLEDAjTE JOŠ:

Smatra se da je glavni gubitnik izbora u Nikšiću zapravo Demokratski front, koji je izgubio 10 odsto od parlamentarnih izbora, a pobednik koalicija „Mir je naša nacija“, koja je povećala podršku birača za 9 odsto.

Demokratski front je izopšten iz Vlade, a posle ovoga bi mogao da im se napravi ustupak, smatra Pivljanin.

„Inače je nenormalno da postoji vlada koju ne podržavaju oni, na kontu čijih glasova je izabrana“, istakao je.

„Nikšić je u medijima potenciran kao poslednja utvrda vlasti Mila Đukanovića“, koja predstavlja bitnu stratešku tačku, jer je Nikšić rodni grad predsednika Đukanovića i „ne sme da padne“.

Pivljanin kaže da bi voleo da nije postojala pomoć i uticaj sa strane na ovim izborima, jer je tako pala senka na učinak nekih stranaka. U Nikšiću i dalje vladaju tenzije, samo su sada usmerene kao drugom centru moći.

„Jedan nacionalni korpus je bio potisnut 30 godina- to je bio srpski. Sada se taj tas na vagi pomera u drugu krajnost, tako da smo sinoć gledali srpske zastave i slavljenje pansrbizma“, kaže Pivljanin i dodaje da ni jedna, ni druga krajnost „ne valja“.

Upitan o političkoj sudbini Đukanovićevog DPS-a, Pivljanin kaže da ovi izbori nisu dovoljni da se napravi precizna analiza.

„I u Srbiji je poražena vlast jednom vaskrsla, pa je od Radikalne strane nastala Srpska napredna stranka“, navodi on i zaključuje „da se DPS neće skoro vratiti na vlast, barem ne svojom sopstvenom snagom“.

Pogledajte gostovanje Ranka Pivljanina u emisiji „Među nama“ od 22:20:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar