„Pinki“ pred rušenjem?

Emisije 25. feb. 202120:22
Podeli:
Foto: NOVA S

Kako pišu mediji, na pomolu je rušenje još jedne zgrade u Beogradu. Reč je o hali Pinki, jedinoj sportskoj hali u Zemunu. Iako o mogućem rušenju i izgradnji novog kompleksa govore u opštini Zemun, ova hala je odavno u rukama privatnika.

Punih 47 godina odoleva vremenu, različitim vlastima, mnogobrojnim vlasnicima, a ostaje verna jedino Zemuncima, kojima je jedina. Zato je vest da bi sledeće godine neko mogao da sruši halu Pinki uznemirila mnoge.

„Gde će deca? Ima dece puno koji se bave rukometom, košarkom, ima bazen, to bi bila najveća glupost“, „Verovatno bi joj trebalo renoviranje, zato što ona prokišnjava od kad je napravljena, ali za sada ne znam zašto bi se rušio“, „Verovatno neko treba da pere pare, pa se zbog toga ruši“, kažu anketirani građani.

Foto: NOVA S

Oni koji ovde rade ili iznajmlju prostor, znaju da to za njih znači kraj.

„Tto bi verovatno značilo da bi svi zakupci morali da izađu iz Pinkija. Ako se ruši niko ne može da čeka 3 godine ili 4 godine. Pitanje je da li bi ti produžili ugovor i po kojoj ceni i normalno to bi značilo da bi dosta porodica ostalo bez posla, jer većina zakupaca ovde živi od Pinkija“, kaže jedan od zakupca poslovnog prostora u Pinkiju.

Opština Zemun već deceniju nije vlasnik ove hale. Prodala ju je, kažu dobro upućeni, budzašto, a sada je želi nazad. Udeo od 49 odsto u akcijama ove hale ima kompanija „NIS“, a da li bi svoje akcije ustupili gradu i pod kojim uslovima danas nisu želeli da komentarišu, rekavši da sa gradom Beogradom imaju konstruktivnu saradnju. Ako bi Pinki ponovo došao u ruke opštine Zemun, predsednik ove opštine kaže stručnjaci bi odlučili kakva bi bila njegova sudbina.

Direktor  KSC Pinki danas nije želeo pred našu kameru ali nam je demantovao sve navode o eventualnom rušenju ove hale, rekavši da je Pinki u vlasništvu više akcionara, da posluju dobro i da niko od njih ne razmatra mogućnost da se ova hala sruši.

Kako bismo se uverili da im dobro ide, iz Uprave su nam pokazali da u halu redovno ulažu koliko mogu, što nam potvrđuju višegodišnji korisnici.

„Zaista moram da kažem da se za ovih 19 godina vidno promenio Pinki na bolje. Sadašnje rukovodstvo je agilno i puno se trudi, čini se, i zaista ulažu koliko mogu da se stvari poprave, počev od toaleta, parketa, stolica.. Naravno da ima problema, svi smo svesni, zanmo čuvena je slika sa puno kantia na krovu Pinkija kad počne da prokišnjava ali i tu su se potrudili da toga bude sve manje.  Naravno da treba raditi, naravno da treba da bude bolje, ali nama je to nekako dom naš i tu se osećamo kao kod kuće“, rekal je Milena Reljin iz Gimnastičkog kluba „Ritam“.

Foto: NOVA S

Nepravedno je što hala Pinki nije na listi zaštićenih objekata kulture, kaže arhitekta Slobodan Maldini. Zgradu je projektovao njegov profesor i prijatelj, čuveni jugoslovenski arhitekta Ivan Antić, čija su dela i Sportski centar „25.maj“, kao i Muzej savremene umetnosti na Ušću.

„Pre svega, to je za ono vreme bila jedinstvena obešena konstrukcija, jedinstvena u našoj regiji, među prvim takve vrste u svetu. Ako izgubimo ovu zgradu mislim da ćemo imati nenadoknadivu štetu. Ukoliko srušimo tu zgradu, mi ćemo degradirati čitav centar Zemuna. Zemun je celina koja ima svoju dušu, svoj karakter. Ako neko krene ovo je tek početak, ako sruše zgradu Pinki doći će na red neke druge, neki moćniji objekti i tome više neće biti kraja“, smatra Slobodan Maldini iz Asocijacije srpskih arhitekata.

Foto: NOVA S

Ko će još ustati u odbranu Pinkija ako do rušenja uopšte dođe videćemo. Jedan od direktora ove hale bio je i sadašnji predsednik Srbije, kome je to bilo prvo radno mesto.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinarke Nataša Jovanović možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar