Peca Popović: Spomenik Nemanji staviti u onu baru na Slaviji

Emisije 27. jan. 202108:58 > 11:31
Podeli:

Ako biste mene pitali ja bih taj spomenik metnuo u onu baru na Slaviji. U onaj vodoskok na Slaviji, pa da otac gleda sina. Odatle ima divan pogled Stefan Nemanja na Svetog Savu. Ja mislim da bi to nekako imalo neki smisao, rekao je novinar, publicista i rok kritičar Petar Peca Popović povodom današnjeg otvaranja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ali i sve glasnijih kritika da bi ga trebalo srušiti. 

„Mi živimo u zemlji u kojoj spomenike doživljavamo kao ikone, a kad gledate ikonu vi ne tražite estetske vrednosti nego poštujete ono što ona predstavlja. Ja jesam po zvanju istoričar umetnosti, ali ima mnogo kometentnijih ljudi koji će govoriti o tome da li spomenik Stefanu Nemanji ima estetsku vrednost. Ako me pitate o samom spomeniku, ima mnogo kontroverzi oko tog spomenika, pre svega lokacija. Pre nekoliko godina pričalo se da bi taj spomenik trebali da se nađe u parku kod Manježa, pa su posle imali ideju da ga stave ispred Ministarstva odbrane, pa je na kraju nađeno ovo rešenje. Da li smo srećni? Nismo. Ako biste mene pitali ja bih taj spomenik metnuo u onu baru na Slaviji. U onaj vodoskok na Slaviji, pa da otac gleda sina. Odatle ima divan pogled Stefan Nemanja na Svetog Savu. Ja mislim da bi to nekako imalo neki smisao“, rekao je Popović u „Probudi se“ na Nova S.

Zanimljivo je, navodi on, da je na tom mestu gde se sada nalazi spomenik Stefanu Nemanji nalazio spomenik žrtvama ratova devedesetih.

„Kako je on volšebno sklonjen? Rekao bih namerno su ga sklonili, da bi spomenik toj velikoj istoriji otvario jedan veliki čovek, koji nema nikakve veze sa onim što se događalo 1990. Mene je potresla činjenica da se i izgled spomenika i ono što nosi u desnoj ruci promenilo. Kada idete nagnuti napred vi ne nosite mač nego krst. To u simboličnom smislu nema isto značenje. Mi živimo u prostoru državnih tajni, tako do skoro nismo znali da je investitor iz Ujedinjenih arapskih emirata, a tek 2023. ćemo saznati koliko je ova instalacija koštala“, rekao je Popović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar