Foto:Nova S

Današnji Svetski dan čistog vazduha, građani Beograda dočekali su u gradu koji je zauzeo prvo mesto na svetskoj listi najzagađenijih gradova na svetu, pokazuju podaci sa aplikacije AirVisual. Među gradovima u kojima je vazduh često zagađen je i Novi Pazar. O uzrocima zagađenja u tom gradu u prilogu emisije "Među nama" govori Ivan Milanović, načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave.

Zagađenje vazduha u Novom Pazaru najviše je ujutru i uveče kada su vrednosti PM čestica najviše, pre
svega PM 2,5 i PM 10, dok su ostali parametri koji su visoki u drugim gradovima koji imaju jaku industriju ovde u donjim granicama. Građanima Novog Pazara smeta zagađen vazduh ali nisu sigurni da problem može lako da se reši da se reši.

U Odeljenju za zaštitu životne sredine kažu da su tek dobijanjem automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha ove godine postali svesni stvarnog kvaliteta vazduha jer se sada na svakih sat dobija rezultat koji može da se proveri na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

„Do sada smo jednom godišnje merili kvalitet vazduha i to nam nije davalo pravo stanje. Sada sa automatskom stanicom možemo tačno da znamo kada je najzagadjeniji vazduh. Svesno smo da sagorevanje fosilnih goriva kojima se građani i dalje greju jeste najveći zagađivač, a tu je i saobraćaj koji je jedan od velikih problema u Novom Pazaru“, kaže Ivan Milanović, načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novi Pazar.

On kaže i da će situacija biti mnogo bolja kada se realizuje nekoliko značajnih projekata.

Ivan Milanović Foto:Nova S

„Izmeštanje toplane iz centra grada na periferiju i njen prelazak na bio masu mnogo će poboljšati situaciju. Takođe, prelazak na grejanje gasom, odnosno, prolazak gasovoda kroz Novi Pazar uticaće na kvalitet vazduha. Rekao bih i da je sadnja 17.000 sadnica zimzelenog drveća tokom prošle godine dobra stvar koja će u budućnosti ‘čistiti’ vazduh“,  objasnio je Milanović.

Zdravstveni radnici u Novom Pazaru upozorili su nedavno da u Novom Pazaru godišnje od posledica zagađenog vazduha umre oko 100 građana, pa su apelovali da se smanji korišćenje automobila i da se redovno održavaju individualna ložišta.

Ceo prilog novinarke Katarine Radović možete pogledati ovde:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar