„Od Alibabe i 40 razbojnika do Vučića i 75 kumova“

Emisije 12. feb. 202122:09 > 23:39
Podeli:
Foto: NOVA S

Sociolog Ratko Božović i Miloš Parandilović iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije, bili su gosti televizije Nova S i emisjije Među nama. Tema njihovog razgovora sa Danilom Mašojevićem bila je značaj kumstva u sadašnjem dobu i povezanost sa politikom. Kao inspiracija je poslužila izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da ima čak 75 kumova.

Mnoštvo kumova, broj kumova smanjuje intenzitet i moralno svojstvo kuma“, smatra Božović.

Foto: NOVA S

Kumstvo je, ukazuje Božović, „napustilo tradicinalno okrilje i formu i našlo se u polju političkog života i konfuznog društvenog opstajanja“.

„Nekada je kum bio ono što je bilo najbliže porodici. Sa kumom se nije smelo svaditi, on je tu i kada je venčanje i kada je krštenje. Kum je bio vezan za neki tradicinalni obrazac. Od Karađorđa, pa nadalje se menja sudbina kuma, od nejneposrednije blizine do smrtotvorne dimenzije“, kaže Božović.

Sociolog primečuje da u kumstvu sada kao da nema ničeg duhovnog, upleteni su politika i interesi.

Božović podseća na bliskost i fatalna prijateljstva Slobodana Miloševića i Ivana Stambolića i Josipa Broza Tita i Aleksandra Rankovića.

Parandilović za pronmenu odnosa prema kumstvu krivi komunizam.

Foto: NOVA S

„Kumstvo je danas postalo u velikom broju slučajeva pomodarstvo, a pogotovo u politici, među plitičkom kastom koja se odomaćila i privatizovala državu“, kaže predstavnik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

„Nekada smo imali Alibabu i 40 razbojnika, a sada imamo Vučića i 75 kumova“, primećuje Parandilović i dodaje da ga aktuelna atmosfeta više podseća na film „Kum“, nego da pravo kumstvo.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar