O vlasti sve najbolje: Podobni ili nepodobni članovi Saveta

Emisije 30. mar. 202118:39
Podeli:
Foto: Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Ana Brnabić odbila je predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za nove članove imenuju profesori Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić. Razlog odbijanja: to što kritikuju vlast i bave se "političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe".

Podobni ili nepodobni. To je merilo kojim se, prema mišljenju dvojice od trojice profesora Beogradskog univerziteta, Vlada Srbije rukovodila pri izboru članova Saveta za borbu protiv korupcije. Jedan od njih je, kako kaže, ipak očekivao da Vlada poštuje zakonsku proceduru.

Ognjen Radonjić
Ognjen Radonjić Foto: Nova S

„U ovom slučaju to nije učinjeno, već je načinjen jedan međukorak koji je van procedure, gde je šef kabineta obavestio Savet za borbu protiv korupcije da dva kandidata prolaze i idu na sednicu Vlade o kojima je Vlada trebalo da se izjasni, dok tri kandidata, među kojima sam i ja, ne mogu da se nađu na sednici Vlade zbog naše ostrašćenosti i javnih političkih istupa koji su okarakterisani kao ostrašćeni, neutemeljeni i subjektivni“, kaže profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

„Ja nisam politička ličnost, niti sam član, a kamoli aktivan u bilo kojoj političkoj stranci, što s druge strane ne smatram negativnom karakteristikom, mislim i da jesam to nikako ne bi smelo da bude prepreka za aktivno bavljenje nekim profesionalnim poslom. Ja sam krajnje iznenađen jednim ovakvim odgovorom i za te konstatacije koje tamo stoje zaista nema nikakvog osnova“, rekao je Vladimir Obradović, profesor Fakulteta organizacionih nauka.

U obrazloženju razloga zašto profesori Radonjić i Obradović, ali i finansijski stručnjak Milovan Protić nisu dostojni obavljanja funkcije članova Saveta za borbu protiv korupcije, iz kabineta Vlade naveli su njihov politički aktivizam.

Profesor Ognjen Radonjić navodi da nije član partije, što znači da je taj uslov ispunio, a što se njegovih političkih ubeđenja tiče, ona su garatntovana Ustavom i naravno njegovu slobodu političkog mišljenja garantuje i Zakon o zabrani diskriminacije.

„U ovom slučaju smatram da sam diskriminisan, jer moja politička ubeđenja, kakva god da su, je moje ustavno pravo. Samim tim ispada da sam ja topovsko meso zbog svojih političkih ubeđenja. Međutim ja sam uveren da je svojim nereagovanjem Savet samog sebe pretvorio u topovsko meso za Vladu“, dodao je Radonjić.

Vladimir Obradović
Vladimir Obradović Foto: Nova S

„Ako imamo ovu konstataciju za nas trojicu, da li to znači da ovi drugi ne odgovaraju toj konstataciji i da oni nisu spremni da kritikuju rad Vlade, da su politički podobni za Vladu, itd. jer je to neka vrsta kontrapozicije, oni su sve ono što je za nas navedeno da jesmo“, smatra profesor Vladimir Obradović.

Posle ovakvog tumačenja kabineta premijerke, naši sagovornici smatraju da se dovodi u pitanje i doprinos članova koji su tamo ušli. Na kraju krajeva, kako kažu, to je organ koji je Vlada formirala, pa je bolje da ga Vlada rasformira, nego da postoji u ovakvom obliku.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar