O 60 evra pomoći: Pare ili zdravlje?

Emisije 03. maj. 202118:49
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Aleksandar Vučić obelodanio je kada kreće isplata državne pomoći. Po rasporedu, 6. maja, 30 evra dobiće prvo penzioneri, a potom i korisnici socijalne pomoći. Upravo ogromno interesovanje građana za finansijsku pomoć, povod je za našu sledeću priču: Zbog čega su prijave za novac, malo je reći, brojnije od prijava za vakcinisanje? Da li i šta to govori o našem društvu?

Autor : Filip Vidojević

Pare ili život ? Statistički – mnogo brže pare, a osetno sporije život! Tako ova vesternovska dilema izgleda u srpskoj realnosti i svakodnevici.

Prvog dana prijavljivanja za vakcinaciju početko januara, prijavilo se oko 50 hiljada ljudi.

Prvog dana prijave za državnu pomoć od 60evra , javilo se oko 2 miliona građana.

Tolika razlika nije prošla neopaženo ni kod predsednika Srbije…

„Aj molim ljude da se prijave ili ne moraju da se prijave… Samo da budu tako revnosni kad su u pitanju vakcine! Znam ja da svi ljudi uvek zele da imaju pravo da dobiju novac i pomoc. Ali razumite da imate odgovornost i obavezu ako ne prema sebi, onda prema drugim ljudima“ rekao je Aleksandar Vučić 28. aprila ove godine.

Ogroman razmak između ove dve teme i suštine, ogoljen je i ukazao na ono o čemu se vodila polemika: tehnološke prepreke nisu toliki problem, neobaveštenost građana takođe. Zbog čega onda pre novac nego zdravstvena zaštita u zdravstvenoj krizi?

„Pružena ruka prema parama je sigurnija ruka od one koja dolazi od igle koja se ubada u naše ruke, izgleda… To je veliki nesporazum. Nesporazum između razumevanja onog što je bitno i što je najbitnije, a to je održanje života i spasavanje i nas samih u odnosu na sebe i druge. Tu je raskorak veliki, a ja u tome vidim jedan vrednosni košmar“ kaže Ratko Božović, sociolog.

Božović ističe pojam neznanja, predrasuda, ali i sigurnosti. Sva tri u ovom kontekstu igraju ulogu koja dovodi do ovakvog rezultata.

Tu je bio veliki nesporazum u tom prvom talasu onih koji su ubedjivali da je neprisutna korona i da se ne treba prikloniti vakcinisanju. Sve je to bilo prisutno u nasem javnom polju. Tako da mi je žao sto je toliki raskorak izmedju onoga sto bi bilo siromastvo ili odbrana tog naseg statusa opstajanja u materijalnoj sferi i onoga sto je znanje i saznanje koje se mora prihvatiti kao odgovor na ovu pošast“ kaže Božović.

I na kraju, pitanje kako izjednačiti one koji brzinski kreću u susret 60 evra, sa brojem onih koji kreću u susret vakcini? Božović kaže, korenitom promenom društvene svesti.

Podsećamo da je prošle godine za pomoć od 100 evra, stiglo ukupno čak 4,3 miliona prijava.

Obe doze vakcine do sada je primilo nešto više od 1,5 miliona građana Srbije.

Komentari

Vaš komentar