Novi Sad dobija kovid bolnicu: Milšeluk kao lokacija?

Emisije 15. apr. 202120:21
Podeli:
Foto:Nova S

Pored Batajnice i Kruševca, kovid bolnicu će dobiti i Novi Sad. Početak radova najavljen je za 20. april, a trebalo bi da bude gotova do septembra. Najviše polemike između vlasti i dela opozicije izazvala je njena lokacija – dok vlast kaže da je odabrano mesto na Mišeluku najbolja opcija, deo opozicije kritikuje smatrajući da to nije dobro mesto za gradsku bolnicu u koju ce kovid, prema najavama, kasnije prerasti.

Novinarka: Marija Grbić

Kovid bolnica u Novom Sadu biće izgrađena na sremskoj strani Dunava, između Petrovaradina i Sremske Kamenice, što je nedaleko od potkovice na petlji Mišeluk. Prema najavama, biće montažna, sa neophodnom medicinskom opremom i 600 ležajeva intezivne i poluintenzivne nege. Nakon pandemije, trebalo bi da bude pretvorena u gradsku bolnicu, ali deo opozicije smatra da odabrana lokacija za potrebe takve trajnije ustanove nije dobra.

„Gradska bolnica moze da se gradi , sto je i normalno komunikacijski, blizu Klinickog centra Vojvodine. Nema nikakve potrebe da se ona gradi na sremskoj strani. U ovom trenutku ako uzmete razdaljinu KCV do Miseluka to je nekih 6-7 km, zamislite pacijenta koji dolazi na Miseluk, tamo mu saopstavaju da mora da se javi u KCV i onda on mora da ide i da se zlopati gradskim prevozom ili licnim prevozom bez ikakve potrebe“ kaže Borislav Novaković predsednik GO Narodne stranke u Novom Sadu.

Teško da se od Mišeluka može naći bolje mesto za bolnicu – odgovraju za Novu S iz kabineta gradonačelnika. Dodaju da je to samo tri minuta od grada i da ce uvesti novu autobsku liniju. Poručuju i da će samu gradnju finansirati država, a da će grad izdvojiti 250 miliona dinara za komunalnu infrastrukturu – vodovod, kanalizaciju i pristupne puteve.

Grafika Razmatrali smo prednost i potencijal svake od predloženih lokacija, ne samo Grad već i Vlada Republike Srbije, urbanisti i ljudi koji se bave izgradnjom, s obzirom na to da moraju biti zadovoljeni određeni urbanistički, saobraćajni i komunalni preduslovi, tako da ona najbrže bude izgrađena, a da zadovoljava potrebe i bude visoko funkcionalna.

A kako se građanima čini ideja da gradska bolnica bude van grada?

Potrebna jeste i dugo se na nju čeka, saglasni su i u novosadskom odboru Narodne stranke, ali im osim lokacije smeta i to što će biti montažna. Kažu da ta vrsta gradnje nije pogodna za gradsku bolnicu. Pitaju se i kako će se kovid režim kasnije pretvoriti u složeniju gradsku bolnicu.

„Vi ćete u gradskoj bolnici imati između 5 i 7 sluzbi i konfiguracija prostora, nacin na koji organizujete prostor bice mnogo slozeniji od ovog koje je prilicno pojednostavljeno kada je u pitanju kovid, to znaci da cete imati 2 investicije – gradnja kovida I prilagodjavanje prostora koji trenutno ima kovid u odnosu na ono sto iziskuje gradska bolnica koja je mnogo sloyenija po sluybama koje ima i po broju yaposlenih. Zato mislim da te dve stvari ne mogu tako lako da se prevedu jedna u drugu“ kaže Novaković.

Da li je montažni objekat pogodan za gradsku bolnicu, kako će se kovid sistem upodobiti za potrebe gradske i koliko ce to sve kostati – iz kabineta gradonačelnika nismo dobili odgovor. Grad i Ministarstvo zdravlja ostali su nemi i na naša pitanja koliko će medicinskih radnika raditi u novoj bolnici i da li na raspolaganju imamo dovoljno stručnih kadrova. Prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta na birou je preko 2000 lekara, a bez posla je i oko 12 000 medicinskih tehnicara. Lekarska komora je od 2014. do 2019.godine izdavala izmedju 700 i 900 sertifikata neophodnih za odlazak u inostranstvo. * za ove podatke mozda moze i grafika da se napravi da bi se lakse ispratilo, imam jos neke podatke koji bi mozda mogli u tu grafiku.

Komentari

Vaš komentar