Da su penzije u Srbiji male to više nije novost a sve češće čujemo da nisu dovoljne čak ni da se preživi ni mesec. A šta kada je neko u invalidskoj penziji a ona je toliko mizerna da je taj neko prinuđen da traži alternativne načine da dopuni kućni budžet.

Ovakvu priču proverio je Đorđe Mijailović u Šapcu gde se invalidi rada udružuju upravo zbog jako niskih penzija. Evo šta oni pokušavaju da urade na taj način i kako pokušavaju da prežive a u tome im pomaže upravo Gradska organizacija invalida rada.

Natalija Božić je jedna od njih i ona trenutno radi na mestu blagajnice Gradske organizacija invalida rada u Šapcu. Ona je u penziji od 2020. godine i tada joj je penzija bila 16.804 dinara a sada je ta penzija 21.000 dinara sa svim povećanjima. Kada je pre tri godine dobila rešenje za panziju od 16.000 dinara ona je morala da se zapita kako da sa tim novcem može da pregura mesec.

– Morala sam da se zapitam ali moja sreća je što sam ovde zaposlena još od 2016, godine preko javnih raova kao invalidno lice, radila sam tri godine po četiri meseca, tako da sam ove posle ostala zahvaljujući kolegama koje su me pozvale da nastavim rad  i to mi mnogo znači da dopunim kučni budžet – kaže Natalija i dodaje da nema ovog posla koji rade iako je u penziji ona ne zna kako bi sastavljala kraj sa krajem.

– Morala bih od nekoga da zavisim ili bih morala da tražim neku pomoć ako se ne bi snašla na nekom drugom mestu. Ovaj dodatni posao mi mnogo znači da platim režije i lekove iako je to naše osiguranje kao besplatno, dosta lekove se ne dobije na recept, te se moraju platiti, ponekad se mora ići i privatno u ambulantu kod doktora i to je izdatak, tako da sve što zaradim ovde uglavnom ode na to  – zaključila je Božićeva i dodala je da se mnogo penzionera žali kako ne mogu da preguraju mesec te traže pomoć od Gradske organizacija invalida rada.

Natalija je primer osobe koja prima jednu od najmanjih penzija u Srbiji i mnogo je takvih koji moraju da se snalaze i rade iako su u penziji kako bi dopunili kućni budžet. Osim ovih minimalnih penzija koje sada sa povećanjima iznose negde oko 20.000 dinara, postoje još manje nekih 17.000 dinara, to su poljoprivredne penzije a od njih još su manje samo porodične koje se nasleđuju, one znaju da budu oko 10.000 dinara mesečno.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Zašto francuski penzioneri rade kraće, a žive duže?