Milićević: Crkve neće venčavati istopolne partnere

Podeli:

"Neko priča, sada će i crkve morati da ih venčavaju. Neće morati, i taj ko tako priča, taj laže zato što ne želi da taj zakon bude usvojen, Čak ni to mu nije cilj, nego mu je clj da mobiliše neke ljude", tako pomoćnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Boris Milićević ocenjuje pojedine nedoumice i konstatacije u vezi sa zakonom o istopolnim zajednicama na čijem se zvaničnom predlogu radi, a usvajanje se očekuje u Skupštini do leta. Milićević je bio gost Nevene Madžarević u jutarnjem programu televizije Nova S "Probudi se".

On navodi da je to tehnički bitan zakon, koji formalizuje neke već postojeće istopolne odnose ljudi koji žive u zajednicama.

„Imamo zajednice takve vrste koje su već višedecenijske. Reč je uglavnom o imovinskim pitanjima – nasleđivanje i podela imovine, pitanje penzoionog zdravstvenog i socijalnog osiguranja…“ objašnjava Milićević.

On precizira da je osnovna razlika u odnosu na heteroseksualni brak to što neće moći da se usvajaju deca.

„Teško je da ćemo moći da vidimo istopolne brakove, gej brakove u Srbiji. Srbija je jedna sredina koja to još dugo neće moći da prihvati. Priče o usvajanju dece i brakovima služe samo za skretanje pažnje sa onoga čime se mi baviomo, a to su tehička pitanja i egzistencija desetine hiljada građana koji već žive u takvim zajednicana“, kaže Milićević.

Milićević je napomenuo i da će sve greške koje postoje u postojećoj radnoj verziji biti ispravljene i da svako ko želi još uvek može da ponudi neki svoj predlog i rešenje.

On je ocenio da je pojava premijerke Ane Brnabić i njen dolazak na taj položaj veoma značajan.

„Sama činjenica da nju gleda cela Srbija, znajući da je ona lezbejka, i već četiti godine se ne deava ništa strašno, kao što se govorilo da će se dogoditi, to je već dovoljan korak. Njena odluka da usred mandara sa partnerkom dobije dete je isto vrlo bitna stvar“, smatra Milićević.

On ukazuje da je i deo onih koji premijerki spočitavaju da je zbog deteta koje odgaja sa partnerkom povlašćena, uradilo istu tu stvar i veštačkom insemenacijom dobilo dete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar