Mihaljević u Probudi se: Vladika bački je saradnik vlasti

Emisije 25. okt. 202008:45
Podeli:

Povodom odluke vladike bačkog Irineja i sveštenika koji su bili u njegovoj pratnji da se na dodeli priznanja u Gradskoj kući u Novom Sadu pojave bez maski, novinar Igor Mihaljević kaže da je jasno da to rade zato za njih ne važe isti zakoni kao za obične građane, već im je zbog saradnje sa vlastima sve dozvoljeno - "po principu ruka ruku mije".

Dodelu gradskih priznanja zaslužnim građanima u Gradskoj kući u Novom Sadu obeležilo je to što su svi prisutni osim vladike bačkog Irineja koji je primio novembarsku povelju, kao i sveštenih lica koja su bila sa njim, nosili maske.

Novosadski novinar Igor Mihaljević je za „Probudi se“ na Nova S rekao da je pre svega zanimljivo to što je ovo najverovatnije prvi put u novosadskoj istoriji da je osoba koja dobila jedno od najvrednija dva gradska priznanja, ne samo uništavala umetnost, već je priliko dobijanja nagrade počinila krivično delo.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

„Gradonačelnik Miloš Vučević danima unazad govori koliko su važne maske, a građanin Bulović i njegova pratnja ih ne nose usred Gradske kuće. U više navrata smo videli njegovo nepoštovanje umetnosti, ne samo za krečenje Remedovog murala koji je vredno umetničko delo, zabranjivanje izložbe talentovanih studenata u KC Novog Sada, mi imamo i anatemisanje kobasicijade, kulenijade, pihtijade pod izgovorom da se one dešavaju tokom posta. Oprostite, ali to su svetovni događaji koji su legalni i najmanje što bi jedan pastir mogao da uradi jeste ne samo da poštuje Ustav svoje zemlje, nego i pravo svakog građanina“, kaže Mihaljević.

To pokazuje, smatra on, da sveštenici SPC nisu isti pred zakonom kao ostali građani Srbije.

„Poruka koju oni na ovaj način šalju glasi: Mi ćemo da dajemo ordenje pripadnicima vlasti, a vlast će nam gledati kroz prste i činiće nam ustupke, po principu ruka ruku mije“, zaključuje Mihaljević.  

Komentari

Vaš komentar