Foto:Nova S

Politikolog Boban Stojanović i sociolog Dario Hajrić su, gostujući u emisiji "Među nama" govorili na temu političkog rejtinga, koju je nedavno opet pokrenuo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je, naime, na godišnjoj konferenciji za novinare pokazivao grafikon na kome se vidi dugačka crta - njegov rejting, u društvu "svih ostalih koji su - tačkice".

„Aleksandar Vučić je poznat kao čovek koji je voleo papire i grafikone. On radi tokom cele svoje političke karijere – već 30 godina voli nešto da pokazuje”, rekao je Boban Stojanović.

On ističe da ne zna zašto mu je to bilo potrebno u novogodišnjoj konfernciji za novinare, „kad je već sve rekao“.

„Mislim da je to bio ostvrt na pitanje s kim će evropski parlamentrci da pregovaraju. Aleksandar Vučić ima podršku nekih dva miliona birača, na toliko može da računa“ ističe  Stojanović.

On dodaje da je Vučić pokazao da je čak i za vreme bojkota opozicije uspeo da izvuče 1,9 miliona birača.

„Ali, ovo nisu normalni grafikoni za demokratske zemlje, već samo u onima koje su jednopartijske ili u zemljama gde se zna da političko takmičenje nije baš ravnopravno i realno“, ukazuje Stojanović.

Sociolog Dario Hajrić ističe da je ovo već tradicionalni performans Aleksandra Vučića, gde „on podseća i sebe i nas da je aposlutni vladar Srbije, što nema poentu izuzev ojačavanja kulta ličnosti“.

„Apsurdno je da se bilo ko, kad dnevno imamo pedesetak mrtvih usled pandemije, bavi time ko ima podršku. Na kraju krajeva – na čemu je to opozicija trebalo da pojača svoj rejting od izbora pa naovamo? Nije imala prilike da deluje, parlament je isključivo u rukama vlasti, sada i potpuno. Zaista ne znam šta je to trebalo da se desi pa da sadaa imamo potrebu za time, izuzev češkanja nečijeg ega“, istakao je Hajrić.

Opštirnije pogledajte u emisiji „Među nama“.

 

 

Komentari

Svi komentari (0)