Verujem da je pritisak javnosti na gradske vlasti delom uticao da odluče da Slobodan Era Milivojević ipak bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, ali mislim da je i neko uticajan kao Marina Abramović intervenisao da bude doneta takva odluka, izjavila je Gorica Mojović, bivša gradska sekretarka za kulturu u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S. 

Mojović je istakla da je nedopustivo  što se uopšte postavljalo pitanje da li Era Milivojević treba da bude sahranjem u Aleji zaslužnih građana kada se zna da je on pionir konceptualizma kod nas i da je prvi radio performanse i otvorio put umetnicima kao što su Marina Abramović i Raša Teodosijević.

„Odokativno se donose odluke ko će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Nemoguće da dva dana pre kažete da nema mesta u Aleji, a onda posle dva, tog mesta ipak ima. Verujem da je neko izvršio uticaj da se ta odluka promeni i očekivala bih da je to uradila Marina Abramović” istakla je Mojović.

Bivša gradska sekretarka za kulturu ističe da je nedopustivo na koji način se donose odluke o tome ko su zaslužni umetnici.

„Mislim da odnos prema pojedinim umetnicima proističe delom iz neznanja, delom iz bahatosti, a osnovni uzrok je ustvari nedostatak vrednosnog sistema. Ne moraju svi da znaju sve, ali je potrebno saslušati one koji znaju. Nije Udruženje likovnih umetnika nekompetentno pa da ne zna ko je Era  Milivojević“ zaključila je Gorica Mojović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)