Majić: Vučićeva konferencija je degradacija pravosuđa

Emisije 08. mar. 202121:08
Podeli:
Foto: Nova S

Nedavna konferencija za novinare na kojoj su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, objavljivili fotografije odsečenih glava i osakaćenih tela žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka koje su ubijene na monstruozan način, predstavlja još jednu degradaciju pravosuđa, ocenio je u emisiji "Među nama" sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

„To je još jedna degradacija institucija koje bi trebale da se bave tim poslom, još jedna potpuna neprimerenost ovog dela konferencije na kojoj je, na ovaj način, predočeno  nešto što bi trebalo da nas uveri da je to deo nekakvog dokaznog materijala o kojem, u ovom trenutku, Tužilaštvo za organizovani postupak vodi postupak“, rekao je Majić.

Na toj konferenciji predsednik i ministar policije prezentovali su dokaze, ali na njoj nije bilo tužioca, špa se postavlja potanje da li je tužilac to sve odobrio.

„Ne mogu ni ja da vam potvrdim da li je to zaista deo dokaznog materijala jer tamo nije bilo tužioca. Imali smo potpuno nenadležne ljude za taj postupak, višestruko nenadležne počev od predsednika Republike kome apsolutno to nije u opisu    posla kojim se bavi, premijerke kojoj to takođe nije u opisu posla, pa čak i ministra policije koji, suprotno uverenju  građana, nije ta figura koja se bavi tim operativnim radom već direktor policije“, istakao je sudija Majić, podsećajući da na žalost to nije prvi put.

Na pitanje da li postoji pravni interes da kao društvo to gledamo i to na 13 televizijskih stanica u isto vreme što nikada ranije nije zabeleženo, Majić kaže da ta to ne postoji nikakav interes sa pravne strane, „štaviše postoji interes da to ne gledamo“.

„Ovo  je sve suprotno bilo kakvom pravničkom rezonu i ne znamo kakvu pravnu štetu može da donese, jer ne znamo sa čim je to što je rečeno povezano, za koliko se takvih ili sličnih krivičnih dela terete lica koja su u postupku, tako da može biti štete“, upozorio je sudija.

On je ukazao da je zbog toga istraga tajni deo postupka i nikada se ne obelodanjuje, a da smo ovde „u još jednoj ranijoj fazi u kojoj je to apsolutno nedopustivo“.

Komentarišući odgovor predsednika Srbije da o odgovornosti bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića i  generalnog sekretara vlade Novaka Nedića „to mora da pitate Tužilaštvo, jer ono odlučuje o tome“, Majić je rekao da bi bio srećniji „da je svaki odgovor tog tipa bio – to nije pitanje za mene, to morate da pitate Tužilaštvo“.

„To bi bio jedini pravi normalni odgovor, pa čak i da imaju lična saznanja“ , istakao je Majić.

„Vi na ovaj način šaljete poruku – optuženje, postupak, to ko je kriv, a koga ne date se ne nalazi tamo gde treba da se nalazi nego ovde i privikavate godinama građane da oni zaista i veruju da smo mi sve saznali tog dana, da bi zapravo sada istraga i postupak samo trebalo da se uklope u ono što nam je ponuđeno“, zaključio je sudija Majić.

O čemu je još govorio Miodrag Majić možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar