Izmene Krivičnog zakonika – atak na kritiku_ - gosti Miodrag Majić i Milena Vasić
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Danas je završen rok za javnu raspravu o izmenama Krivičnog zakona. Na pitanja da li ova izmena doprinosi zaštiti ili sprečavanju kritičkog mišljenja, kako različita tumačenja mogu da budu opasna u samoj primeni zakona i uopšte koliko su građani upoznati sa ovim izmenama, u emisiji "Među nama" govorili su Milena Vasić iz YUKON-a i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić. 

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miiodrag Majić, večeras, nakon što je završen rok za javnu raspravu o izmeni Krivičnog zakona, u emisiji „Među nama“, kaže da postoji velika restrikcija slobode izražavanja, i da sama javna rasprava nije trajala dovoljno dugo kako bi bila detaljno analizirana, te da nisu uključeni svi oni koji bi mogli da ukažu na probleme različitog tumačenja te izmene zakona.

Miodrag Majić smatra da nije bilo dovoljno vremena da se sprovede kvalitetna javna rasprava, da imamo jako česte izmene zakona, a jako je važno detaljno pročitati sve odredbe jer mogu da postoje različita tumačenja – da ono što na prvi pogled možda deluje, ono što je možda bila i nekakva ideja, iza svega toga ne mora često biti ono šta će u konačnici izaći:

„Ovo što smo čuli da je počelo kao ideja pojačane zaštite novinara, novinarska udruženja su čini mi se bila uključena, se veoma opravdano problematizovalo, pogotovo kroz tu odredbu člana 149, gde sada imamo zabranu i mišljenja o mišljenju koje je objavljeno nekim povodom, koje je zaprećeno i kaznom zatvora, i mnoge situacije možemo zamisliti gde na društvenim mrežama, u medijima, kroz komentare neko upotrebi malo, da kažemo žešći rečnik, to bude procenjeno kao nešto što ugrožava spokojstvo onoga ko je takvo mišljenje objavio“.

Milena Vasić iz YUKON-a smatra da građani nisu dovoljno upoznati sa izmenom zakona, kao i da mogu da postoje razna tumačenja:

„Vidimo da nisu obuhvaćeni samo novinari kako je to izneo predlagač zakona, već da su obuhvaćeni svi imaoci mišljenja, i da je tako sve postavljeno previše široko. Kada imate krivični zakon, vama ne treba da služi obrazloženje zašto se taj zakon donosi da vi vidite na koga se on primenjuje, a mi tek iz obrazloženja koje nije sastavni deo zakona možemo da vidimo šta je zakonodavac hteo time da kaže. Vi treba odmah jasno da vidite šta se htelo tim članom. Iz ovog člana se to apsolutno ne vidi, osim da postoji jedna velika restrikcija slobode izražavanja i zaprećena kazna do godinu dana zatvora“.

Dodaje da je ova promena informacija od javnog značaja, da je to nešto što javnost mora da zna. Međutim, kaže, da nismo imali prilike da čujemo ministarku pravde Maju Popović  da je najavila otvaranje javne rasprave, i da je bila samo jedna premijerkina izjava u kojoj se pominje izmena Zakonika. Tako postavljamo pitanje da li je to onda javna rasprava.

Pogledajte celo gostovanje:

BONUS VIDEO: U Palati pravde izložene majice 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/nova.rs.officialpage/„>Facebook

https://twitter.com/novarsonline„>Twitterstrong>

https://www.instagram.com/nova.rs_portal/„>Instagram

Komentari

Svi komentari (0)