Hapšenje radnika NIS-a u Temišvaru pod optužbom za špijunažu dovelo je Srbiju u novu nezgodnu poziciju. Naime, zaposleni u kompaniji, u većinskom ruskom vlasništvu čije je sedište u Beogradu, optuženi su da su poverljive informacije, preko Beograda slali u Moskvu. Da li će Srbija zbog toga morati da trpi određene posledice, da li je ovo geopolitički ili špijunski rat neka su od pitanja na koja je u emisiji "Probudi se" odgovarao izvršni direktor Saveta za strateške politike, Nikola Lunić.

„Afera sa NIS-om sasvim sigurno spada u geopolitički rat jer Zapad nastoji, ne samo da sankcioniše već i da izoluje ruski uticaj, posebno u ekonomskom i provrednom kontekstu. Izolacija je, na kraju krajeva sasvim logična s obzirom na mere koje je Zapad već preduzeo prema ruskim kompanijama. Ali, špijunski kontekst ne bih isključio, iako na osnovu dostupnih informacija to još ne možemo sasvim sigurno tvrditi“, rekao je u emisji „Probudi se“. direktor Saveta za strateške politike, Nikola Lunić.

Prema njegovim rečima Srbija je meta obaveštajnog rada i postoji obaveštajni interes prema Srbiji i celom regionu“. Obaveštajni ciljevi se metodološki ostvaruju na jedan način legalnim putem, preko ambasada, a na drugi način poluilegalno. Za takav metod rada, kako je objasnio, potrebne su tzv. pokrivalice, a to su firme u vlastitom vlasništvu, i na neki način međunarodni kontekst, kao što su srpski i ruski humanitarni centar.

Ceo prilog iz emisije „Probudi se “ pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Vučić ne želi da odgovori odakle stižu pritisci na Srbiju: „Kada mislite da sam ja mnogo glup, onda razmislite jesam li…“

Komentari

Svi komentari (0)