Lepota nema cenu, ali koliko košta spomenik Stefanu Nemanji

Emisije 25. jan. 202118:08
Podeli:
spomenik stefanu nemanji
Foto:NOVA S

Dok se vlast oduševljava remek delom ruskih majstora, deo javnosti kritikuje spomenik Svetom Simeonu Mirotočivom. A 27. januara, na novom Savskom trgu, biće svečano predstavljen spomenik velikom županu, rodonačelniku dinastije Nemanjića.

Ukoliko ste bili na Svetoj gori i posetili manastir Hilandar, teško da ćete iz srpske istorije videti nešto lepše. Međutim, stazama Nemanjića, od Hrama Svetog Save do kraja Nemanjine stanovnike Beograda i njegove posetioce sa visine od Savindana gledaće njegov otac Stefan Nemanja. Na pretpremijeri otvaranja Predsednik Srbije.

„Stvarno izgleda gotovo nestvarno. Nisam se nadao, nisam očekivao da će ovako veličanstveno da izgleda, ovako monumentalno i prelepo“, rekao je prilikom posete Savskom trgu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Reč prelepo najčešće se danas čula i među našim sugrađanima koje smo sreli na Savskom trgu.

„Jako je lepo, impozantno zaista“, „Meni je odličan, super je mislim što se tiče toga ja sam došla iz unutrašnjosti, pa će mnogo lepo izgledati kad se tek završi“, „Za celu Srbiju kad dođu stranci da vide da nešto poznato“, „Spomenik je veoma lep i potpuno odgovara i sa dimenzijama i sa svojim položajem ne zaklanja Železničku stanicu i usmeren je u Nemanjinu prema Hramu Svetog Save“, „Mi smo bili u Parizu, živeli jedno 15 godina, ali ovako nešto stvarno nismo videli, ovo je fascinantno“, „Ja zamišljam ono šta je on bio, ne gledam uopšte što je veliki ovako. I treba da bude takav“, „Ne sviđa mi se, pogotovo ovo kad su ga osvetili“, „Mogao je da bude veći“, „Takav čovek zaslužuje lepši spomenik, ne sviđa mi se recimo to što gleda u zemlju, i boja mi je nekako… „, samo su neki od odgovora anketiranih građana na pitanje da li im se sviđa spomenik.

Nisu od pravog, ali jesu sijale zlatnom bojom. Svaka od instalacija postavljenih širom Beograda, konceptualnog umetnika, Andreja Josifovskog imala je poruku onima koji odlučuju o arhitekturi glavnog grada.

Andrej Josifovski Pijanista Foto:NOVA S

Prema mišljenju arhitetkte i uličnog umetnika Andreja Josifovskog Pijaniste, deluje sve to nekako kao da je ovaj zlatni sjaj i Beograd na vodi zapravo nova prestonica Nemanjića.

„Ovo je spomenik tog jednog zlatnog doba u kome svi mi živimo i nama je neprijatno koliko nam dobro ide. Oni su se takmičili u metrima koliko je visok i on je iz dana u dan bio sve viši i viši, a koliko će on visinu da dostigne na kraju to samo zavisi od desne ruke gradonačelnika“, rekao je Pijanista.

Iako kažu da lepota nema cenu, ako je verovati gradskim čelnicima, cenu koštanja spomenika Stefanu Nemanji saznaćemo tek negde krajem 2023. Godine. Ono što je javnost uspela, doduše, nezvanično da sazna je da je ovaj spomenik koštao preko 10 miliona evra, dok je rekonstrukcija Savskog trga koštala 18 miliona evra.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar