21. jun dan popuštanja mera: Jesmo li spremni?

Emisije 11. jun. 202118:27
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Ozbiljnije popuštanje epidemiloških mera, prema ranijim najavama premijerke Brnabić i Kriznog štaba, trebalo bi da se dogodi 21. juna ukoliko broj vakcinisanih bude 50 posto. Struka, ali i građani nisu najsigurniji da je takva situacija izvodljiva.

Prošle godine 21. juna srpskim vlastima cilj su bili izbori, 21. juna ove godine cilj je 50 odsto vakcinisanih na teritoriji čitave države. Hoće li im poći za rukom?

„Pa je**ga trebalo bi, ja se nadam, ali kako stoji neće narod da se vakciniše“, „Zato što je slab odziv i nemaju poverenje“, „Ja mislim da hoćemo, pošto sam se vakcinisao i jedva čekam da se sve ovo završi i da nastavimo da imamo Exit i da ludujemo po drugim državama“, „Kako ide sada ovo, sumnjam, ali daj bože“, „Ne znam da li je izvodljivo, ako bude neka kampanja na tu temu možda i da“, neki su od odgovora anketiranig građana Beograda.

„Pa ne znam, sve zavisi koliko budemo ozbiljni. Ako smo ozbiljni imaćemo, ako nismo nećemo.“, „Ne znam to, nisam prorok“, „Ni u ludilu. Džabe, džabe 3 hiljade što daju, nema ništa od toga. Što ne daju džoint kao što daju tamo?“, „Mislim da hoćemo“, „Mislim da ćemo moći. Vidim da ljudi baš kreću sa vakcinama“, kažu anketirani građani Niša.

Da bi se ostvario cilj od 50 odsto vakcinisanih potrebno je do 21. juna da se vakciniše 30.000 građana dnevno. Epidemiolog Radmilo Petrović ističe da ne treba juriti datume i rokove, nego na pravi način podstaći građane da prime vakcinu.

„Da li je ta brojka iznositi 48, 49, 52 to je u biologiji toliko zanemarljivo, beznačajno. Broj obolelih opada, prema tome 1 ili 2 procenta ne znači mnogo.  Te granice, te norme su za mene smešne i beznačajne“, navodi epidemiolog  Radmilo Petrović.

Radmilo Petrović Foto:Nova S

Petrović govori da je zadovoljan celokupnim procesom vakcinacije, ali dodaje da nismo još uvek blizu kolektivnog imuniteta.

„U odnosu na druge zemlje koje su manje postigle mi smo postigli dobar, zavidan uspeh, međutim, kao što malopre rekoh procenat sticanja imuniteta treba da bude znatno veći. Ja kažem da je za kolektivni imunitet potrebno 80 odsto, to je iskustvo iz ranijih epidemija“, dodaje Petrović.

Po broju vakcinisanih prednjači Beograd, gde je prvu dozu primilo više od 720.000 građana, dok je, prema podacima niškog Doma zdravlja, taj grad prvi u Srbiji po broju mladih koji su vakcinisani.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidić možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar