Kineski recept: Svaki 9. građanin Srbije član SNS

Emisije 04. maj. 202121:36
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Nas i Kineza - milijarda i po. Možda bi to mogla da postane nova krilatica kod Srba, budući da već godinama slušamo o bratskim odnosima sa ovom Narodnom Republikom. Sve je počelo dolaskom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na vlast, da bi se nastavilo time što je SNS sve više počeo da liči upravo na Komunističku partiju Kine. A tu je, naravno, i nedavni govor poslanika Luke Kebare.

Autor: Marko Novičić

„Reći ću to na još jedan način, na način na koji bi i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping rekao, ali i naš predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Kini poznat kao Ući ći, što u prevodu inače znači 577, oni bi svakako rekli…“ rekao je narodni poslanik Luka Kebara u Narodnoj skupštini.

Šta rekoste, bre, poslaniče Kebara? Mlada nada SNS-a hit je na društvenim mrežama zbog svog izlaganja na kineskom. Od njega smo naučili i da „Vučić“ na ovom jeziku znači „577„. A koliko ga on dobro govori, pokušali smo da otkrijemo, gde drugo, nego u bloku 70. Danas je i tamo neradni dan, ali smo uspeli da pronađemo nekoliko Kineza, koje je Kebarin nastup prilično zabavio.

Nedugo po dolasku Vu-ći-ćija na vlast, počinje i približavanje dve zemlje, uz sve tešnju saradnju, a njegova Srpska napredna stranka vremenom, čini se, sve više počinje da liči na Komunističku partiju Kine. Da li je onda SNS postao, žargonski rečeno, KPK sa Aliekspresa?

„U radu se ne razlikuju zato što je poslednja reč uvek reč lidera. U kineskom parlamentu ima 8 ujedinjenih stranaka koje navodno postoje kao stranke, nemaju naaravno nikakvu moć, samo podržavaju KPK, situacija u srpskom Parl, i ono što nije u koaliciji sa SNS je faktički satelit SNS-a. Druga sličnost da Si Đin Ping i Vučić otprilike imaju iste funkcije, i jedan id rugi su predsednik države, jedan je predsednik partije, drugi je pred partije, samo što se one različito zovu…“ kaže Ivan Protić, nekadašnji dopisnik iz Kine.

Zanimljivo je i da je delegacija SNS-a pre dve godine bila na studijskom putovanju u Kini, gde su poslati kako bi, navodno, naučili mnogo toga od svojih komunističkih braće i sestara.

„Ako su bili u Kini, onda su verovatno učili od Kineza neku tehnologiju pa recimo pritiska, mada pritisak ovde je malo drugačiji, nije toliko fizički koliko je mentalni i preko tabloida, a ako su bili ja nisam siguran da SNS-ovci nisu obučavali članove KP u nečemu, recimo kontroli medija, koja je ovde skoro totalna“ ističe Protić.

Ipak, u nečemu je SNS napredniji – dok je svaki petnaesti Kinez član partije, u Srbiji je čak svaki deveti građanin član najveće stranke. Marko Novičić, televizija Nova.

Komentari

Vaš komentar