Iako je trebalo da dozvoljene koncentracije kancerogenog aflatoksina u mleku budu vraćene na evropske standarde, to se ipak neće dogoditi . Građani Srbije i dalje će moći da u našoj zemlji piju mleko sa koncentracijom 0,25, umesto 0,05 po litru, koliko je gornja granica u Evropskoj uniji. Ministarstvo poljoprivrede produžilo je važenje starih graničnih vrednosti na 1. decembar sledeće, 2023. godine. Kakva je ova godina bila za poljoprivrednu proizvodnju i da li je pogodna za razvoj mikotoksina provereva reporter TV Nova S Đorđe Mijailović.

„Ova poljoprivredna sezona je karakteristična sa jako toplim letom i visokim temperaturama što je jako uticalo na pojavu gljivičnih problema na klipovima kukuruza. Prognozno izveštajna služba Srbije, odnosno regionalni centar Šabac, radi monitoring klipova kukuruza pred berbu, tako smo i ove godine radili monitoring na 20 ranih i poznijih hibrida na 17 lokaliteta mačvanskog regiona. Procenat gljivičnih bolesti bio je u rasponu od 8 do čak 66 posto. Od toga gljive aspergilus, koja je glavni nosilac aflatoskina, je bilo do 24 posto u našem regionu“, kaže Sanja Popović, iz poljoprivredne stručne savetodavne službe Šabac.

Napominje da se infekcija gljivom aspergilus najčešće javlja na temperaturama iznad 30 stepeni, a uz nisku vlažnost dovodi do toga da se spore te gljive razvijaju u vazdušnom prostoru.

Savetuje poljoprivrednicima da u takvim slučajevima još tokom leta tretiraju kukuruz insekticidom protiv kukuruznog plamenca, jer on stvara oštećenja na klipovima kukuruza koje, su ulazne rane za infekciju gljivom aspergilus.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na početku teksta

BONUS VIDEO: Počelo je_ Poljoprivrednici stavljaju katance na farme!

Komentari

Svi komentari (0)