Povodom slučaja koji je zabeležen u Prijepolju 10. marta, a kada se na osnovu pravosnažne odluke iz 2019. godine, pristupilo iseljenju porodice Bahrije Beganovića tako što je izvršitelj u prisustvu policije, ali i svog privatnog obezbeđenja, macolom razbijao staklena vrata, advokat Aleksandar Andrejić za Probudi se na televiziji Nova S kaže da je to van zakonskih ovlašćenja. 

Prinudna iseljenja i plenidbe svakodnevica su kriznih vremena. Ukoliko dužnik nije u mogućnosti da namiri dug sud donosi odluku koju sprovode izvršitelji. Slika koja je prethodnih dana uznemirila javnost jeste upravo iseljenje porodice Bahrije Beganovića, kada su ulazna vrata razbijana macolom, što je na očigled policije radilo obezbeđenje izvršitelja. Snimak ovih scena naknadno je preplavio društvene mreže.

O ingerencijama izvršitelja i zakonskim procedurama za Probudi se je govorio advokat Aleksandar Andrejić.

„Svrha javnih izvršitelja je da prinudno naplate neko potraživanje koje dužnik nije dobrovoljno izmirio. Što se ovlašćenja tiče, to svakako nije lomljenje stakla. Ako dužnik ne sarađuje, izvršitelj to svakako ne sme da radi, već treba da angažuje bravara. Još jedna važna napomena je da izvršitelj ne vrši fizičku prinudu, već to čini policija. Izvršitelji imaju pravo da prinudno isele lice, policija je prisutna ukoliko se opravdano očekuje da će biti protivljenja izvršenju ili ukoliko je izvršenje ranije pokušano, a postojala je opstrukcija dužnika“, rekao je Andrejić.

Povodom priča da je tu bilo i trećih lica, za koje se pretpostavlja da ih je angažvao izvršitelj, Andrejić kaže:

„Suštinski izvršitelj nema nikakvih zakonskih ovlašćenja za angažovanje privatnog obezbeđenja. Ne bih rekao da je protivzakonito, ali svakako nije uobičajeno, pogotovu s obzirom da je policija tu i da u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju treba da održava red i mir i da ukoliko je potrebno daje prinudu. Čak i ako postoji privatno obezbeđenje, ono ne sme ni na koji način da vrši prinudu“.

Kad je reč o tome na koji se način postupa kada su prisutna maloletna lica, stare, bolesne ili nepokretne osobe Andrejić kaže da izvršitelj to procenjuje sam, ali da je uvek bolje odložiti za koji dan izvršenje, nego ići kroz zid.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar