Prvi je dan Božićnog posta. Kako se praivlno posti, i šta je u religiji ostalo izvorno a šta je postalo, kako kažu građani, pomodarstvo, koliko je post važan i kakve su njegve prednosti, razgovarali smo u jutarnjem programu "Probudi se" sa sveštenikom Arsenijem Arsenijevićem, starešinom Vaznesenjske crkve u Beogradu. On je otkrio šta je sve važno da znamo o Božićnom postu.

– Kao i kod svakog posta tako i kod Božićnog najvažnije je da znamo da je to vreme uzdržavanja, da je to vreme duhovne pripreme čovekove za veliki praznik, koji dolazi posle 42 dana posta, ali ono što je veoma važno je da znamo da je to period koiji mi koristimo da se duhovno očistimo, da se Bogu približimo, da shvatimo da je ono jedino važno u ovome životu je naslediti život večni. To je nešto što nas tera da pogledamo u sebe i da se menjamo, zato post i onaj telesni ima smisla i svoju funkciju u tom smislu – rekao je sveštenik Arsenijević i dodao da je Božićni post većinom na ulju, a sredom i petkom posti se strožije.

Starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu pojasnio je da se post svodi na telesnu stranu, dijetalna ishrana jeste korisna za organizam, ali opet to nije poenta posta.

– Moramo sopstvenim primerom da menjamo stvarnost, očistivši polje duhovnog života i unutrašnje biće. Sobom moramo da menjamo svet oko sebe. Pričešćujemo se u toku cele godine, a ispovedamo se onda kada imamo potrebu – rekao je sveštenik Arsenijević i naglasio da kroz 42 dana koliko traje post pripremamo se da nam praznik bude poseban dan.

Post će trajati sve do 7. januara, U danima posta vernici će se pripremati za obeležavanje jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika kroz posvećenost molitvi i čišćenju tela i duše kroz ishranu, dobra dela i pozitivne misli. Post nije strog, pa vernici mogu da jedu ribu. Zato je na Kaleniću ovog jutra naš Marko Katić da proveri, koliko danas košta posna tpeza?

Za kilogram krompira na Kaleniću ako uz ribu želite i krompir salatu treba vam oko 150 dinara, a cene ribe i morskih plodova otriva za TV Nova Vedran uz ribarnice na pijaci Kalenić. Beograđani tokom posta najviše kupuju ribu srednje cene, a to u oslić, pastrmka, skuša i šaran. Cene pečene skuše je 1090 dinara, pečenog oslića 1250 dinara, pržena pstrmka 1650 dinara, dok je šaran tu najskuplji i košta 2290 dinara.

A pitamo i vad dragi čitaoci:

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Čemu molitva za one koji su na vlasti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar