Janković: Mi smo zbunjena nacija zbog različitih poruka vlasti i opozicije

Emisije 19. apr. 202223:43
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Mi smo zbunjena nacija potpuno, imamo političko rukovodstvo koje šalje jednu poruku na Istok, drugu na Zapad, a potpuno treću vrstu poruka svojoj naciji. Imamo opoziciju koja nije spremna do kraja da se opredeli već osluškuje šta to narod želi da čuje i onda pokušava da tu negde pronađe prostor za sebe, tako da su naši ljudi realno zbunjeni, rekao je u emisiji "Među nama" međunarodni stručnjak za ljudska prava Saša Janković. Za opoziciju ima jedna predlog - da formira vladu u senci i pokaže kako bi rešavala probleme u zemlji. o krojenju Vlade Srbije po ukusu krize i "cipelama" Zdravka Ponoša Zašto opozicija ne formira vladu u senci

Janković napominje da svedočimo promenama i da svet danas ni izbliza nije onakav kakav je bio pre ruskog napada na Ukrajinu.

„U ovom momentu diže se jedan svojevrsni zid, mogo širi, duži, deblji i viši od Berlinskog zida, on se diže na 600 kilometara istočno od Srbije i mi treba da vidimo  da li će Srbija da bude ovde gde geografski i jeste, sa ove strane tog zida bez obzira na mnoge zamerke koje bi se mogle uputiti mnoštvu aspekata evroatlanske politike ili će da pokuša da prevaziđe vreme i  prostore i nađe se tamo gde nikada nije bila. U tom smislu poseta američkih zvaničnika govori da SAD nisu otpisali Srbiju i da je ona faktor na ovom području, ali isto tako se očekuje od Srbije da se orijentiše i kaže gde je, šta je i kako je“, napomenuo je bivši Zaštitnik građana.

On ističe da se naša zemlje orijentisala pre nekoliko nedelja glasanjem u UN osudom ruske agresije u Ukrajini, ali da nakon toga imamo dosta zbunjujućih izjava i pojava i da se zbog toga svi pitaju - šta je sa Srbijom.

"Da li je Srbija ikada u svojoj istoriji podržala agresivni akt na neku zemlju ili bombardovanje, da li je ikada podržala jednostrano proglašenje nezavisnosti nečije teritorije - nije. I mi, iz principijelnih razloga, moramo da kažemo našim prijateljima Rusima da ne možemo mi da branimo ruske interese do poslednje kapi srpske krvi i zemlje", naveo je Janković.

Rusija, kako navodi, nema pravo da to očekuje od Srbije uz sve zamerke na širenje NATO-a preblizu Rusiji, a "sećamo se da SAD ni slučajno nije dozvolila da se Kuba približi Rusiji i sasvim sigurno danas ne bi dozvolila ruske baze u Meksiku".

Međutim, sve te zamerke su nestale kada su Rusi izveli tenkove i zagazili u drugu zemlju. U tom momentu Srbija ima obavezu prema sebi da kaže da mi ne možemo da podržimo tu agresiju i ne treba da dođu američki senatori da nas podsete ko smo i šta smo, istakao je Janković.

Janković, koji je bio i lider Pokreta slobonih građana, bio je jedan od retkih koji je podržao susret Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa.

Upitan da li zaista veruje da to može biti korak ka normalizaciji odnosa i političke scene u Srbiji, on je podsetio da je davno pozivao na politički dijalog, ali i da sa druge strane nije tajna da su on i lider SSP-a imali dijametralno suprotan pristup političkoj borbi.

"Ja bih drugacije radio nego što je Đilas, ali mi metodološki nije jasno šta je i koga on to mogao da iznenadi. On je uradio ono što je logično da se uradi", rekao je on i upitao zašto opozicija ima kompleks niže vrednosti.

Zašto na tom susretu svi polaze od toga da će Vučić da prevede žednog Đilasa preko vode, zašto je to poraz Đilasa i opozicije, a nije poraz Vučića koji je konačno prinuđen da primi nekog iz opozicije, upitao je Janković.

"Zašto opozicija ne kaže - ovo je naša vlada u senci, mi smo jako raznorodni ali smo se dogovorili da će ovako da izgleda naša vlada i daćemo odogovor kako bi mi to uradili nego ostavlja građanima da razmišljaju šta će biti ako dođu na vlast", istakao je on.

Pogledajte celokupno gostovanje Saše Jankovića u emisiji "Među nama":

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar