Ima li epiloga za masera – hirurga?

Emisije 17. maj. 202119:57
Podeli:
Prilog, maser, hirurg, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Nadrilekara u Srbiji sve je više. Najpoznatiji slučaj beogradskog masera koji se lažno predstavljao kao plastični hirurg i u samom centru Beograda vršio estetske intervencije, po svemu sudeći, dobiće sudski epilog jer su protiv 23-ogodišnjeg Save K. podignute tri krivične prijave. Struka i oštećene žene su ustale protiv ovakve prevare, a mladić je naprasno nestao.

Autor: Nemanja Vidić

Delo izvesnog Save K., 23-godišnjeg mladića koji je, prema tvrdnjama naših sagovornika, lažirao lična dokumenta i diplome. Na put su mu stale hrabre žene koje su odlučile da svoja iskustva javno podele.

„Uopšte mi nije dobro posle ovog saznanja. Nisam bila zadovoljna ni operacijom grudi, odmah sam rekla to, ali sve je to bilo popraviće se, ali kada sam saznala da nije doktor. Stvarno mislim da sam mu bila kao zamorče, tako se osećam sada“ kaže naša sagovornica.

Sve se dešavalo u centru Beograda i ništa nije ukazivalo na to da se radi o prevari, poručuje naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

„Ordinacija je bila jako lepa, diplome, doktorka Nina koja je bila sa njim, anestiziolozi, pa majka koja mu je tu bila za pultom i pomagala. Ništa to nije ukazivalo, čak i ljudi koji mi se sada javljaju i govore da su znali da nije doktor, nikada nisam dobila neki znak da on nije doktor, nisam ni pomislila da neko može da se igra doktora“ objašnjava naša sagovornica.

Nakon ovakvih opasnih igrarija pravi lekari priskaču u pomoć. Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske medicine ističe da se ovakve intervencije moraju obaviti isključivo u medicinskoj ustanovi. Problem je, kako govori, što ranije nije bilo moguće prijaviti zdravstvenoj inspekciji estetske zahvate u frizerskim ili kozmetičkim salonima jer ona za to nije bila nadležna.

„Sada se ta nadležnost proširila i svi smo reagovali da se tome stane na kraj i aktivirani su sve moguće inspekcije i mnogo je stroža kontrola, mada na Instagramu i dalje viđam kozmetičke salone, frizerske, različite nadrilekare koji čak sponzorišu svoje objave“ kaže dr Ana Malivuković, spcijalista plastičn rekonstruktivne i estetsk medicine.

Malivuković dodaje da je materijal kojim se radi od presudnog značaja, kao i da je to glavni pokazatelj o kakvom je lekaru, odnosno nadrilekaru reč.

„Svi materijali koje mi koristimo moraju da prođu ALIMS, da dobiju sertifikat o bezbednosti, da znamo šta uopšte koristimo. Mi smo na kraju došli do saznanja, pošto je nemoguće da jedan nadrilekar, tj. osoba koja nije lekar dođe do materijala koji je za zdravstvenu upotrebu, da je došlo iz uvoza i do crnog tržišta materijala iz Kine i Koreje koji su neprovereni“ kaže Malivuković.

Protiv Save podignute su tri krivične prijave, i to nije usamljeni slučaj. Klinika na kojoj je mladić operisao prestala je da radi nakon 5 godina, a on je, kako navode mediji, nestao.

Komentari

Vaš komentar