Igor Jurić i Vesna Stanojević o Registru silovatelja

Emisije 21. jan. 202120:31
Podeli:
Foto: NOVA S

Slučaj zlostavljanja u poznatoj školi glume, tema koja potresa javnost već nekoliko dana, otvorila je mnoga pitanja, kakvo smo to društvo ako ranije nismo primetili lavinu koju su pokrenule mlade i hrabre glumice i to ne samo u toj školi i da li je Srbiji potreban registar nasilnika u emisiji "Među nama" govore osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić i koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Na pitanje dokle smo stigli sa formiranjem Registra nasilnika, što je zvanično zatražila i  koordinatorka vladinog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i pre ovog slučaja, Vesna Stanojević je rekla da mi taj registar nemamo  i pitanje je da li će on biti skoro ili neće,

„Mislim da bi se jedan takav registar formirao potrebno je da se pre toga mnoge stvari urade, raznorazne pravne stvari koje su tu verovatno smetnja i koče celu proceduru. To je kod nas uobičajeno i zato sporo ide sve ono što hoćemo da sprovedemo i sve ono o čemu pričamo“, rekla je Stanojević.

Zato smo u situaciji, dodala je, da su nam mnoge stvari nerešene, da o mnogim stvarima samo pričamo, a nemamo neka rešenja.

Govoreći o najnovijem slučaju zlostavljanja u školi glume, ona je napomenula da tu više nisu u pitanju ta deca i studentkinje, već gde smo zakazali kao ljudi, kao roditelji, priajtelji,  svi koji su to, ne mora da znači znali, ali i naslućivali.

„Ovo je na žalost priča koja postoji u celoj Srbiji na ovaj ili onaj način“, ukazala je Stanojević.

Podsećajući da Srbija ima Registar pedofila koji nije javan, Igor Jurić smatra da tom registru treba dodati i nasilnike.

„Ono što mene pogađa jeste što mi zaista čekamo da se nešto desi, kao što je recimo slučaj Malčanskog berberina, pa će tako i sada ova priča biti u fokusu javnosti. Sada je neko iz vlade rekao da je potreban registar nasilnika, ali zašto se o tome nije i pre razgovaralo i zašto uvek čekamo da se desi neka tragedija“, upitao je Jurić.

Ova priča će se, kako kaže, završiti tako što će medijska pompa i interesovanje u nekom momentu proći, ali hajde da po prvi put uradimo nešto preventivno.

O čemu su još govorili Igor Jurić i Vesna Stanojević pogledajte u video prilogu:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar