Grejanje u Beogradu i do 40.00 skuplje od propisanog: Ko može da se žali?
Foto: Nova S

Mnogi Beograđani razmišljaju o tužbama protiv Beogradskih elektrana nakon otkrića da je ovo preduzeće naplaćivalo skuplje grejanje nego što su imali pravo po zakonu. Do tog zaključka se došlo nakon veštačenja koje je naručilo Udruženje za zaštitu potrošača. Koliko skuplje su građani Beograda plaćali grejanje i da li imaju pravo na vraćanje novca u emisiji "Probudi se" objasnio je Nenad Bumbić, predsednik udruženja koje je pokrenulo ovu priču.

„Građani su od 2016. godine do 2020 godine grejanje plaćali u proseku više za 35.000 dinara. Mi na našem sajtu Potrošački savetnik. com imamo kalkulator gde građani mogu da ubace kolika je površina stana koji greju i da vide tačno koliko su preplatili grejanje“, kaže Nenad Bumbić iz udruženja „Zaštita potrošača“.

Po njegovim rečima razloga za sumnju je bilo, 2016 i 2017 godine Beogradske elektrane su bile najprofitabilnije preduzeće u Srbiji, odmah posle NIS-a, Telekoma i Telenora, a oni su jedno lokalno preduzeće, za razliku od nabrojanih koji izvoze i imaju tržište ne samo kod nas već i u regionu.

„Bilo je nelogično zašto su oni profitabilni. Drugi razlog za sumnju bio je što po Zakonu o energetici i metodologiji određivanja cene grejanja je jasno da cena grejanja mora da padne ako padne cena energenata a to se nije usklađivalo.“, kaže Bumbić.

Ceo prilog možete da pogledate u videu ispod:

 

Komentari

Svi komentari (1)