Gavrilova mama: Ministarstvo ćuti otkako smo poslali predračun

Emisije 23. jul. 202108:24 > 09:59
Podeli:
Nevena Đurđević

Otkako je bolnica u Budimpešti poslala predračun za Gavrilovo lečenje Ministarstvu zdravlja, prestali su da se javljaju, da odgovaraju na mejlove, a novac nisu uplatili, rekla je za "Probudi se" na televiziji Nova S Nevena Đurđević, majka dečaka za kojeg je cela Srbija mesecima prikupljala pomoć, a država Srbija obećala da uplati nedostajući deo.

Država nije uplatila obećani novac za malog Gavrila. Naime, sav novac za dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije prikupljen je putem SMS poruka i donacija pojedinaca i kompanija. To su napisali roditelji dečaka na svom Instagram profilu „Za Gavrilovu pobedu“. Zašto uplata nije realizovana za „Probudi se“ na televiziji Nova S govorila je majka malog Gavrila Nevena Đurđević, koja se u program uključila iz Mađarske. Ona je prethodno na Instagramu napisala i da Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo ni na njihove, ni na upite bolnice u Budimpešti.

Printskrin: Za gavrilovu pobedu
Printskrin: Za gavrilovu pobedu

„Niko se i dalje nije oglasio i niko nas nije kontaktirao. Mi smo sa njima imali stvarno lepu komunikaciju na početku kada smo stigli u Budimpeštu sa Gavrilom, u tih prvih osam dana dok Gavrilo nije primio zolgezmu. Čuli smo se više puta, tražili su da pošaljemo predračun, kada sam ja bolnici rekla da se napravi predračun i da će Ministarstvo zdravlja uplatiti preostali iznos oni su rekli da sačekamo da Gavrilo prvo primi  zolgenzmu, jer se radi o dosta agresivnoj terapiji koja može da izazove velike nuspojave i da zato sačekamo da dete primi zolgenzmu i da sa njim sve bude u redu, pa ćemo naknadno poslati“, rekla je Đurđević i dodala:

„Kad se sve to završilo nama je praktično bolnica preko fondacije u Budimpešti sa kojom mi imamo potpisan ugovor, kao što ima i mali Oliver, kao što sada imaju i Boškovi roditelji pronašli smeštaj i preselili smo se u stan, a fondacija koja radi pri bolnici se obratila ministarstvu i zamolila ih da pošalju odgovarajuće podatke da bi im se poslao predračun. Oni su nas pozvali, mene konkretno i rekli da oni ne mogu na takav način uplatiti novac, da se novac može uplatiti samo bolnici, što je i razumljivo, jasno. Ja sam ponovo pozvala bolnicu i rekla da se predračun mora poslati isključivo sa bolničkim računom, da ne može ići preko nikakvih fondacija. Oni su razumeli i rekli da je to u redu i da će im oni poslati predračun. Bolnica je poslala predračun posle dva tri dana i kada sam ja javila da je predračun bolnice poslat, rekli su samo u redu je i više se nisu ni javili ni odgovorili na mejlove, niti je novac uplaćen“.

Novac koji je ministarstvo obećalo, kaže Gavrilova majka, mogao je da bude namenjen i nekoj od dece koja čekaju da prime tereapiju ili za lek spinaza koji se teško nalazi u Srbiji.

„Bilo kome kome je ta pomoć potrebna za lečenje. Za bilo koje drugo dete kome je neophodno da što pre ode na terapiju. Najviše smo se zbog toga i oglasili, bilo je najavljeno da će leka biti u Srbiji od januara 2021. godine, to se nije desilo. Boško je primer da se to nije desilo. Najavljena je i nova terapija koja još nije dovedena. Znate, prosto mi imamo garanciju na zolgenzmu od proizvođača na pet godina. Mi ne znamo šta će biti sa Gavrilom za pet godina. Da li će organizam prosto deaktivirati te proteine koji su potrebni da mišići funkcionišu. Šta će biti mi ne znamo, ali morali smo to uraditi zbog sebe. U jednom trenutku mi ćemo možda morati da pređemo na drugu terapiju ukoliko njemu ne bude kako treba. Zbog toga smo se mi najviše oglasili, da ljudi ne misle da smo mi prikupili 100 odsto sredstava na fondaciji. Voleli bi da taj novac koji je ministarstvo namenilo za lečenje Gavrila bude usmeren na neko drugo dete i apelovali bismo još jednom da se uvede taj bebi skrining, da se dovede ta terapija i da ostali oboleli mogu da imaju adekvatnu terapiju“, rekla je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar