Da li SPC zaista plaća porez državi? – gosti Mihailo Gajić i Draško Đenović
Foto: Nova S

Crkva i porez, dve reči koje se u jednoj rečenici nađu vrlo često ali se sve do pre nekoliko dana verovalo da crkva te namete ne plaća. Potpuno suprotno tvrdi patrijarh Porfirije koji sada kaže da crkva plaća poreze. Koje sad poreze, koliko je to dobar znak kao uvođenja crkve u sistem u emisiji "Među nama" govore verski analitičar Draško Đenović i Mihailo Gajić sa portala Talas.rs. 

Upitan kakva su njegova saznanja, šta se kada je reč o crkvi i porezu promenilo u prethodnim godinama, Đenović kaže da se nije mnogo toga promenilo.

„Možda se promenilo to što su neki manastiri ušli u poreski sistem, ali to su na prvom mestu oni koji imaju veliku proizvodnju vina i koji su morali zbog toga da uđu u poreski sistem u želji da svoje proizvode plasiraju preko prodavnica i veleprodaje, jer drugačije nisu mogli da izađu na tržiste“, kaže on.

Što se tiče drugih stvari, kako navodi Đenović, crkva i dalje ne plaća porez na imovinu, za verske objekte.

„Takođe, kada su u pitanju porezi i doprinosi za sveštena lica, za verske službenike to se plaća iz budžeta Republike Srbije i to u iznosu minimalca, dok sveštenici mogu sebi da doplaćuju razliku između te prve kategorije minimalca i viših kategorija kako je propisala država za samostalce“, objašnjava Đenović.

Upitan kako je shvatio izjavu patrijarha Porfirija da se sveštenici i crkva ne razlikuju od običnih građana, da su deo poreskog sistema i da li je istina negde između ili je stvarno tako, Mihailo Gajić navodi da treba imati u vidu da Porfirije nije čovek koji je računovođa i da ima neka specifična znanja iz tih oblasti.

„Pitanje je šta kada se crkva pojavljuje na tržištu kao pružalac nekih usluga ili kao prodavac dobara. Dakle, sa jedne strane imamo zakonsko rešenje koje je manje, više kao i kod drugih modernih zemalja, a to je da se verske usluge, kao što su venčanja, krštenja u većini zemalja ne oporezuju, pa je tako i kod nas. Postavlja se pitanje šta je sa onim proizvodima koji nisu verskog karaktera“, kaže Gajić.

Sveće, tamjan se ne oporezuju, dok bi na manastirska vina trebalo da plaćaju porez, ali to još uvek nije slučaj, jer ako se prodaju preko velikih trgovinskih lanaca plaća se PDV, ali ako te ili slične proizvode kupite u crkvenoj prodavnici na to ne bi bio obračunat, niti plaćen porez na dodatu vrednost, istakao je Gajić.

Ceo razgovor možete pogledati u video prilogu: