Probudi se: Dekompresionom terapijom protiv diskus hernije

Emisije 21. nov. 202008:21 > 08:24
Podeli:

U vreme pandemije, kada su mnogi prinuđeni da mesecima rade od kuće i sede po šest do osam sati neprekidno ispred kompjutera, neretko strada kičmeni stub i javlja se diskus hernija, a specijalista fizioterapije Žarko Radović kaže da je dekompresiona terapija vrlo pouzdano rešenje ovog problema

„Bolesti kičmenog stuba su bolesti savremenog čoveka. Sedimo šest do osam sati pred kompjuterom, patimo od prekomerne težine, stresa, sve to utiče kako na druge bolesti, tako i na bolesti kičmenog stuba. Najveži broj problema jeste vezan za donji deo leđa, a simptomi su vrlo različiti u zavisnosti od toga gde pacijent ima tegobe. Ono što je vrlo bitno jeste da se sačini adekvatna dijagnostika i klinički pregled, kako bi sama terapija bila uspešna u ovom trenutku, da bi što manje trajala, a pacijent se što pre vratio svakodnevnim aktivnostima“, kaže Radović u Probudi se na Nova S.

Iako je ranije važilo uverenje da su problemi sa kičmenim stubom „rezervisani“ za starije osobe, Radović kaže da se danas oni najčešće javljaju kod pacijenata između 30. i 40. godine.

„U prvoj fazi kad se javi takav bol najvažnije je adekvatno mirovanje i adekvatna dijagnostika.  Najčešći problem savremenog čoveka jeste diskus hernija, gde jaka sevajuća bol ide iz leđa kroz celu levu ili desnu nogu. Najčešće u toku spavanja ili prilikom nepravilnog podizanja nekog opterećenja. Isto tako je i sa vratnim delom kičmenog stuba. Kada tu postoji problem, to dovodi do glavobolja i nesvestice, pacijent luta, često se upućuje na snimanja glave, a u stvari je problem sa vratnim delom kičme“, kaže Radović i dodaje da mali broj pacijent zahteva hirurško lečenje.

„Uglavnom je najbolji metod lečenja dekompresiona terapija kičme koja reaguje na uzrok problema, povećava međupršljenski prostor u delu gde je problem, rasterećuje kičmu, a samim tim i spazam i pritisak na nerv“, zaključuje Radović.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar