„Film o Jasenovcu je uspešan marketinški projekat Vučića“

Emisije 26. feb. 202120:42
Podeli:
Foto: NOVA S

Urednik portala Talas. rs Miloš Nikolić rekao je danas u emisiji "Među nama" da je film o Jasenovcu uspešan marketinški projekat Aleksandra Vučića i njegovog režima, kao i da ne može postojati kolektivna krivica jednog naroda. Nikolić je istakao i značaj izveštaja Evropskog parlamenta o aferma u Srbiji, jer će poljuljati imidž stabilnosti aktuelne vlasti.

Nikolić kaže da su aktuelni dvostruki standardi kada je reč o zločinima i da „ne postoje srpski zločini, postoje zločini pojedinaca“ i da u tom kontekstu Srebrenica ne može biti srpski zločin, kao što Jasenovac nije hrvatski.

Nazivanjem bilo kod zlogina „srpskim“, propuštamo priliku za iskupljenje, smatra on.

U prilog tome govori činjenica da je Bosna i Hercegovina 2007. godine tužila Srbiju za genocid, a sud je presudio da Srbija nije odgovorna kao država za zločine počinjene u Srebrenici.

Omiljeni mentalni okvir raspadom Jugoslavije postala je „opsednutnost nacionalizmom“, na čemu su neke države izgradile svoj identitet.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je reč o filmu „Dara iz Jasenovca“, Nikolić smatra da nije u fokusu njegova umetnička vrednost, već postizanje političkih poena.

„Upotreba filma je uspešan marketinški projekat Aleksandra Vučića i vladajućeg režima“, navodi on.

Reakcije koje je film izazvao, kao i opšta zbunjenost i nemir u narodu, po Nikoliću imaju nekoliko utemljenja. Pre svega, to su objektivni istorijski momenti, jer „srpski narod nije dobio satisfakciju po pitanju kažnjavanja genocida nad Srbima u Hrvatskoj“. Zatim, postoji nekoliko podataka o tačnom broju žrtava Jasenovca, što stvara „mitove o brojevima“, istakao je Nikolić. Naposletku, „režim koristi film da plasira uzbunu nacionalnog karaktera“.

Izveštaj Evropskog parlamenta o brojnim aferama u Srbiji postavio je pitanje može li Brisel da natera predsednika Vučića da konkretno odgovori na pitanja o njima, kao i da javnost konačno svedoči rasvetljenju tih afera.

Nikolić kaže da je ovo važno, jer „Evropa prvi put ukazuje na probleme u Srbiji“.

Kada se predsednik sretne sa evropskim zvaničnicima, „neće biti priče o vladavini prava, nego će ga pitati kako ide proces oko Krušika i Jovanjice“, istakao je Miloš Nikolić. Ovo može dovesti do određene destabilizacije vlasti, jer „je Vučićevom režimu fundamentalno značajan imidž stabilnosti“.

Govoreći o izborima u Srbiji i domaćoj opoziciji, on kaže da je u toku „satanizacija opozicije, ali ona ima svoje boljke, sa recidivima iz stare DS“.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar