„Film ‘Dara iz Jasenovca’ ne treba prikazati našoj deci“

Emisije 28. feb. 202108:03
Podeli:
Foto: Printscreen; Katarina Španić

Katarina Španić, dugogodišnja novinarka i predsednica UO Fondacije Tanja Petrović, rekla je u jutarnjem programu "Probudi se" da nema ništa protiv da domaći autori pišu udžbenike iz istorije, ali da se nada da će se u izboru takvih autora naći neka sjajna imena poput Dubravke Stojanović i Milana St. Protića.

„Iz kojih ćemo udžbenika da učimo treba da odlučuje struka. Ja nemam ništa protiv ni domaćih ni stranih izdavača. Mislim da tu treba da bude konkurencija. Kvalitet je najvažniji. S te strane, nemam ništa protiv. Čak i ako predsedsednik Vučić kaže da, kako je rekao, istoriju i srpski jezik treba da piše država, ne volim reč da nešto piše država. Pošto, ko je država? Ako je država on, da li će on da piše. Ako misli da treba da pišu domaći autori i naučnici, nemam ništa protiv toga, uvek ću radije da kupim domaće, ako je kvalitetnije“, rekla je Španić.

Ona je navela da to znači da se nada da će u izboru takvih autora biti zaista neka sjajna moderna imena, poput Dubravke Stojanović, Milana St. Protića…

„Znači, da nećemo imati istoričare koji će podgrejavati vrlo često neistine u interesu nekakve politike. To je najvažnije. Jako je važno da se istorija uči u kontekstu celokupnih dešavanja i u Srbiji i u nekadašnjoj Jugoslaviji, Kraljevini Jugoslavije … Ceo kontekst mora da se stavi uz svaku priču i važno je da to pišu stručni ljudi“, rekla je Španić.

Ona je dodala da je gledala film „Dara iz Jasenovca“ i navela da ga ne treba prikazati našoj deci i to iz više razloga.

„Pre svega, to je film koji je previše brutalan da bi ga deca gledala, a drugo, sve što je u vezi sa tim filmom, a pre svega da počnemo od reditelja, je krajnje nekredibilno“, izjavila je Španić.

Ona je rekla da ako nešto hoćemo da prikažemo, a kredibilno je, dovoljno je da prikažemo opus Lordana Zafranovića i da saznamo nešto istinski o zločinima, ili „Dnevnik Dijane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević i da se vidi kako se u jednom narodu neki autori suočavaju sa sopstvenom prošlošću i svojim delima.

„Da li deca treba da uče o Jasenovcu? Da, ali je važno ko piše knjige i čije filmove gledaju. Ako slušamo struku, izgleda da je reč o plagijatu. Biljana Srbljanović je dala jako dobru analizu, da je to plagijat, da je to prema scenariju ‘Deca Kozare’ Arsena Diklića, koji je Lordan Zafranović odavno spremao da snimi“, rekla je Španić i dodala da se postavlja kao pitanje kako ćemo mi postaviti zloičine 90-tih.

„Mi o svojim zločinima jednako moramo pričati, kao što Lordan Zafranović priča o ustaškim zločinima. Mi o tome ćutimo, čak lažemo, Gaga Antonijević se podsmeva logorašima i žrtvama iz Bosne… Pritom, uz celu tu priču šuruje sa kreatorima takve politike iz 90-tih. Mi treba da učimo o svim zločinima, a pre svega svojim“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar