Samit Zapadni Balkana - Evropska unija sutra je u Tirani iako potvrde o odlasku iz predsednikovog kabineta nema, Edi Rama već je najavio dolazak Srbije. Danas u Beograd stiže i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. On je ranije rekao da će proveriti kako strane poštuju dogovor o tablicama a na dnevnom redu biće i francusko-nemački predlog.

O odnosu sa EU i pregovorim o Kosovu, Jelena Obućin, voditeljka Dnevnika na Nova S, razgovarala je sa Duškom Lopandićem, podpresednikom Evropskog pokreta u Srbiji.

Stručnjak za međunarodne osnose i profesor evropskog prava radio je kao profesionalni diplomata a bio je između ostalog i ambasador Srbije u Lisabonu i Briselu.

Lopandić je kratko pokomentarisao da on misli da će Vučić zapravo sutra biti u Tirani.

– Samit kao takav je jedna nova forma saradnje Evropke unije i Zapadnog Balkana, koja je tek uspostavljena pre godinu ili dve. Bio sam šef naše misije u Briselu i kako bi rekli u narodu, propao sam predlažući samite ove vrste i tada to nije moglo da prođe, međutim posebno od februara ove godine i rata koji je počeo u Ukrajini, promenila se geopolitička slika Evrope, te se na neki način menja i odnos prema Zapadnom Balkanu.  Ova vrsta vezivanja teme koje je za nas veoma bitna dakle dijaloga za opštu saradnju između Srbije, odnosno Zapadnog Blakana i Evropske unije uopšte nije produktivna za nas i ne vidim suštinu toga – smatra Lopandić i dodaje da bi neodlazak naše delegacije u Tiranu bio izuzetno loš po Srbiju.

Celo gostovanje Duška Lopandića u Dnevniku na Nova S, pogledajte u vrhu ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Lopandić o ministru Vulinu: Neverovatna izjava o Bilčiku, ali ko je dao nije ni čudo 

 

Komentari

Svi komentari (0)