Opadanje kose kod pacijenata koji su preležali koronu počinje, otprilike, osam nedelja posle preležane korone i javlja se i kod asimptomatskih pacijenata - kod oko 14 odsto onih koji nisu ni znali da su bolesni, kaže dr Gorana Kuka, plastični hirurg.

„Ima nekoliko naučnih studija koje su vrlo rano objavljene i koje pokazuju nekoliko interesantnih činjenica. Prvo, da postoji povezanost između opadanja kose i korone i da, kod hospitalizovanih pacijenta zbog korone, čak 80 odsto muškaraca ima prethodnu androgenetsku alopeciju. Drugo, studije pokazuju da su pacijenti sa uznapredovalim opadanjem kose imali teže simptome korone“, objašnjava dr Kuka.

Ona ističe da ovo nije prvi put da se tako nešto javlja.

„U vreme španskog gripa 1919. godine opisana je ta povezanost povišene temperature i opadanja kose koji su direktno povezani“, navodi dr Kuka.

Postoji, ukazuje, još nekoliko faktora koji utiču na opadanje kose.

„To je stres, koji traje već godinu dana koliko i pandemija u celom svetu. Zatim, efekat ima i neka terapija koju pacijenti primaju, poput antikoagulantne terapije koja je zlatni standard u lečenju korone – ona takođe dovodi do opadanja kose. Opet, s druge strane, nekim pacijentima nije pristupačna terapija, ordinacije ne rade, pa i zbog toga opada kosa…“, navela je dr Gorana Kuka.

Generalno, dodaje – poznato je da muškarci češće obolevaju od korone.

„To je ta povezanost muških polnih hormona – androgena. Samim tim njima češće opada kosa nego ženama“, navela je dr Kuka.

Ima više uzroka i oblika opadanja kose.

„Jedan je kada veliki broj dlaka opada sinrono. Generalno pravilo je kada se okidač skloni – kosa se zaista vraća. Generalno, treba proceniti svakog pacijenta.  U većini slučajeva kosa se zaista obnovi“, zaključila je ona.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare